SUA: Un barbat a acuzat probleme de vedere dupa ce a urmarit eclipsa de soare printr-o gaura dintr-o punga

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Medicii oftalmologi din Statele Unite, care s-au asteptat ca dupa eclipsa de soare de luni sa se confrunte cu un val de pacienti cu ochii afectati de fenomenul astronomic rar, au respirat usurati, unele spitale inregistrand chiar performanta ca nicio persoana sa nu le treaca pragul pentru a-si trata problemele de vedere, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Totusi, un barbat s-a prezentat marti la un spital din New York City cu probleme la nivelul retinei dupa ce a crezut ca poate urmari in siguranta eclipsa de soare printr-o gaura pe care a facut-o intr-o punga de gunoi.

Majoritatea indiciilor arata, insa, ca cea mai mare parte a americanilor a urmat sfaturile specialistilor potrivit carora nu este niciodata indicat sa se priveasca direct spre soare fara protectie speciala pentru ochi, chiar si atunci cand astrul cel mai luminos este acoperit in mare parte de Luna, asa cum s-a intamplat in timpul eclipsei de luni, urmarita de zeci de milioane de americani.

Unii oftalmologi cred, totusi, ca vor primi in urmatoarele saptamani pacienti cu vederea afectata de acest fenomen, care nu vor mai putea amana vizita la medic, pe care au considerat-o initial costisitoare sau incomoda.

Expunerea directa la radiatiile ultraviolete ale soarelui, chiar si pentru o fractiune de minut, poate deteriora celulele fotoreceptoare. Simptomele — unghiuri moarte si vedere incetosata — sunt percepute in cateva ore de la expunere. In cazurile care nu sunt grave. retina se poate vindeca de la sine, insa procesul poate dura cateva luni.

Timp de peste 90 de minute, milioane de americani au privit spre cer si au urmarit cu mare interes Soarele, luni, cu ocazia “Marii eclipse” solare totale, prima de acest fel care a traversat Statele Unite dupa 99 de ani.

In toate colturile Americii, inclusiv acolo unde eclipsa a fost doar partiala, telescoapele si aparatele de fotografiat au fost scoase din husele lor si utilizate intens. La Washington, Donald Trump a urmarit fenomenul alaturi de sotia lui, Melania, de pe balconul Truman al Casei Albe. Pentru scurt timp, presedintele american si-a ridicat privirile spre cer fara sa poarte ochelari de protectie, inainte de a fi atentionat de o persoana din anturajul prezidential.

Instructiunile de securitate au fost repetate cu insistenta — de mass-media, de NASA si de autoritatile publice — in ultimele zile: sub niciun pretext eclipsa nu trebuie privita fara ochelari speciali, altminteri retina risca sa sufere arsuri.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *