SUA: Un ceas Rolex purtat în timpul ”Marii Evadări” din 1944, vândut la licitaţie cu 189.000 de dolari

Reclame home 1
Reclame home 1

Un ceas Rolex purtat de un prizonier britanic în timpul ”Marii Evadări” din lagărul de concentrare nazist Stalag Luft III a fost adjudecat la o licitaţie în schimbul sumei de 189.000 de dolari (178.000 de euro), joi, la New York, informează AFP, transmite AGERPRES.

Suma finală pentru ceas, vândut unui cumpărător anonim, a fost mai mică faţă de valoarea estimată de Christie’s înainte de vânzare, de 200.000 – 400.000 de dolari.

Ceasul Rolex 3525 „Monoblocco” i-a aparţinut locotenentului Gerald Imeson din cadrul Royal Air Force, închis în lagărul german Stalag Luft III al Luftwaffe, la Zagan în Silezia, Polonia.


El l-a purtat în noaptea de 24 martie 1944, când un grup de soldaţi aliaţi a realizat evadarea îndrăzneaţă care a inspirat celebrul film american din 1963 „The Great Escape”, de John Sturges, cu Steve McQueen.

Gerald Imeson a comandat ceasul de la Rolex din Elveţia, care l-a expediat prin Crucea Roşie în lagărul de prizonieri situat în apropierea oraşului polonez Zagan, potrivit Christie’s.

Ceasul din oţel, cu cadran şi ace luminiscente negre, a fost „determinant în planificarea şi execuţia” tentativei lor de eliberare, a precizat casa de licitaţii.

Potrivit Christie’s, ceasul lui Imeson ar fi fost folosit pentru a calcula timpul necesar prizonierilor pentru a trece prin tunelurile folosite pentru evadare şi a cronometra patrulele gardienilor lagărului.

Imeson ar fi purtat ceasul Rolex Oyster Chronograph când era al 172-lea la rând pentru a scăpa.

Din cei 200 de prizonieri care au participat la plan, 76 au evadat pentru scurt timp. Imeson nu se număra printre ei. Toţi bărbaţii, cu excepţia a trei dintre ei, au fost capturaţi, iar 50 au fost executaţi.

Imeson a fost eliberat dintr-un alt lagăr de prizonieri la sfârşitul conflictului, în 1945. El a purtat ceasul până la moartea sa, în 2003, la vârsta de 85 de ani.

Ceasul, scos la licitaţie pentru prima dată în Marea Britanie în 2013, a fost vândut împreună cu alte câteva obiecte, inclusiv un fluier al Royal Air Force.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole