SUA: Un politist acuzat ca a asfixiat un afro-american la New York a fost concediat dupa 5 ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Politistul acuzat ca l-a asfixiat pe afro-americanul Eric Garner, decedat in cursul unei arestari in forta in 2104 la New York, un incident care a catalizat miscarea #BlackLivesMatter, a fost concediat, a anuntat luni seful politiei din metropola americana, transmite AFP, titrat de Agerpres.

James O’Neill a precizat ca a decis sa dea curs recomandarii unui judecator administrativ, la capatul unei proceduri disciplinare incheiate in iunie cu privire la acest caz emblematic pentru violentele politiei impotriva afro-americanilor.

‘Sunt de acord’ cu recomandarea, Daniel ‘Pantaleo nu mai poate servi in mod eficace in calitate de politist in New York’, a declarat James O’Neill intr-o conferinta de presa.

El a insistat totusi indelung ca decizia a fost una dificila, pentru ca politistii au ‘una din meseriile cele mai grele din lume’ si trebuie sa ia hotarari dificile ‘intr-o secunda’.

Numeroase asociatii de aparare a drepturilor civice ii cerusera lui O’Neill sa dea curs recomandarii judecatorului, in locul unor sanctiuni mai putin severe despre care s-a vorbit la un moment dat.

Intr-un aviz de 46 de pagini, din care presa a publicat extrase, judecatoarea Rosemarie Maldonado a consemnat ca, in ancheta interna, politistul a furnizat explicatii ‘neplauzibile si mincinoase’. Ea a considerat de asemenea ca marturiile celorlalti politisti audiati sunt ‘nefiabile’. Concedierea lui Pantaleo a fost ceruta cu atat mai ferm, mai ales de comunitatea de culoare, cu cat Departamentul Justitiei a indicat la mijlocul lunii iulie ca renunta sa inceapa urmarirea penala.

La 17 iulie 2014, Eric Garner, in varsta de 43 de ani, a fost placat violent la sol de politisti care il suspectau ca vindea ilegal tigari intr-un cartier din Staten Island.

Obez si astmatic, Garner, care a opus rezistenta la arestare, dar nu era inarmat, si-a pierdut cunostinta in timp ce cinci barbati incercau sa-l incatuseze, iar apoi a decedat. Imaginile cu arestarea sa, filmate de un prieten si postate online la scurt timp dupa aceea, au facut inconjurul lumii. In inregistrare se aude vocea lui Eric Garner, tatal a sase copii, repetand: ‘Nu pot sa respir’ (‘I can’t breathe’).

Politistul Daniel Pantaleo si-a pastrat slujba, dar a ramas la munca de birou, dupa care a fost suspendat in asteptarea deciziei sefului politiei.

Cazul a fost unul sensibil si pentru primarul democrat al New York-ului, Bill de Blasio, candidat la prezidentiale din 2020. Acesta se pozitioneaza drept un mare aparator al minoritatilor si invoca printre punctele sale forte bilantul in materie de combatere a infractionalitatii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2