SUA: US Navy anunta ca avionul ‘invizibil’ F-35 a devenit operational pe portavioane

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fortele navale ale SUA au anuntat ca versiunea aeronavala a avionului ‘invizibil’ F-35 a devenit operationala pe portavioanele americane, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

‘F-35 este operational, pregatit pentru lupta si pregatit pentru victorie’, a declarat joi comandantul US Navy, viceamiralul DeWolfe Miller.

‘Adaugam un extraordinar sistem de armament arsenalului grupurilor noastre aeronavale, care ne va intari considerabil fortele armate’, a subliniat viceamiralul Miller.

Programul de armament F-35, lansat la inceputul anilor 1990, este cel mai scump din istoria militara a SUA, cu un cost total pentru Pentagon estimat la aproape 400 miliarde de dolari, pentru fabricarea a aproape 2.500 de aparate in deceniile urmatoare.

Cu tot cu mentenanta, costul total este evaluat la 1.500 miliarde de dolari pe toata durata de viata a programului, pana in 2070.

In diversele sale versiuni, F-35 este desfasurat de US Air Force (varianta F-35A), corpul puscasilor marini (F-35B, cu decolare scurta si aterizare verticala), US Navy (F-35C, cu aripi pliabile), aviatia militara israeliana, fortele aeriene italiene si Royal Air Force britanica, a indicat producatorul american Lockheed Martin.

Aparatul este laudat pentru tehnologia care il face nedetectabil de radare, pentru viteza supersonica, agilitate si diverse captatoare care ii ofera pilotului un acces fara precedent la o gama larga de informatii.

Dezvoltarea acestui aparat a fost marcata insa de intarzieri si de depasiri de buget, precum si de incidente care au consemnat de mai multe la sol ori intreaga flotila de avioane ‘invizibile’, cum s-a intamplat in octombrie trecut, dupa un accident fara victime.

Armata americana a utilizat pentru prima data aparatul F-35 (in versiunea F-35B) in lupta in septembrie 2018, pentru a bombarda tinte talibane in Afganistan.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2