Suciu: Guvernul a adoptat OUG care prevede alegerea presedintilor de Consiliu judetean prin vot direct

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care prevede alegerea presedintilor de Consiliu judetean prin vot direct de catre cetateni, a anuntat, luni, vicepremierul Daniel Suciu, informeaza AGERPRES.

„Astazi am adoptat o ordonanta de urgenta care cred ca este foarte bine-venita. Una dintre lectiile pe care trebuie sa le invatam cu totii este ca votul este esenta democratiei si atat timp cat oamenii au posibilitatea sa isi aleaga direct reprezentantii trebuie sa facem si noi acelasi lucru. Pana astazi exista o diferenta vizavi de alegerea reprezentantilor, in special in administratia publica locala.

Daca primarul este ales uninominal, presedintele de Consiliu judetean era ales ca urmare a votului consilierilor judeteni. Consideram si am considerat ca acest lucru trebuie sa inceteze si ma bucur foarte mult ca astazi Guvernul a adoptat aceasta masura – sa aducem cetateanul foarte aproape de actul decizional”, a declarat Suciu, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, functia de presedinte de Consiliu judetean este una dintre cele mai importante si reprezentative la nivelul judetului si trebuie sa fie aleasa direct, uninominal, prin vot secret, de catre toti cetatenii, „tocmai pentru a legitima si responsabiliza orice ales local din orice judet”.

„Critica obiectiva care s-a adus modului indirect de alegere a presedintilor de Consiliu judetean si anume ca prin jocuri de partid, prin negocieri care uneori nu au de-a face cu votul popular, se alegeau presedintii de consilii judetene, incepand de astazi a incetat”, a completat Daniel Suciu.

El a adaugat ca votul „masiv” al romanilor din data de 26 mai are si un rezultat imediat – alesul local este adus „la judecata” cetatenilor din fiecare judet.

„Trebuie sa mentionez faptul ca, in ultima perioada, am avut consultari cu Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene si am parerile a 34 de presedinti de Consilii judetene reprezentand toate fortele politice. Ca o statistica, din cei 34 de presedinti care au trimis punct de vedere, 29 sustin aceasta modificare a legislatiei, iar printre acestia sunt inclusiv reprezentanti ai partidelor care astazi sunt in Opozitie”, a informat Suciu.

El a mentionat totodata ca nu va fi adoptat prin ordonanta de urgenta Codul administrativ, pana nu va veni avizul Consiliul Economic si Social, care, in sedinta de saptamana aceasta, a amanat luarea in discutie a proiectului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2