Sumbre perspective în Germania, pentru IMM-uri și mini-jobs

home camp2
home camp2
home camp2

Ca urmare a crizei Corona, peste un milion de locuri de muncă în IMM-urile din Germania sunt expuse riscului. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de banca de stat germană, Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) conform hotnews.ro.

Potrivit raportului publicat joi și citat de tagesschau.de, 16% dintre companiile mici și mijlocii intenționează să reducă numărul de angajați în acest an, pentru a reduce costurile. „Până la sfârșitul anului 2020, ar putea exista o pierdere de aproximativ 1,1 milioane de locuri de muncă”, a spus economistul-șef al KfW, Fritzi Köhler-Geib.

În total, numărul angajaților din întreprinderile mijlocii ar putea scădea cu aproximativ 3,3 %, potrivit studiului KfW pentru IMM-uri. Anul trecut, cele aproximativ 3,8 milioane de companii mijlocii, care sunt considerate coloana vertebrală a economiei germane, au crescut vânzările și numărul de angajați. Potrivit KfW, numărul angajaților a atins un maxim de 32,3 milioane. Vânzările au crescut cu 3,5%, comparativ cu anul precedent.

Posibilele reduceri de locuri de muncă sunt foarte mari, în special în rândul furnizorilor de servicii. În criza actuală, mai ales companiile care oferă așa-numitele „servicii intensive în cunoaștere”, inclusiv studii de piață, planifică să-și reducă numărul de angajați. Este vorba de fiecare a cincea companie din acest sector, comparativ cu 16%, în întregul sector al IMM-urilor.

Dacă previziunile din luna septembrie ale întreprinderilor mici și mijlocii se adeveresc, până la 1.500.000 de locuri de muncă ar putea fi pierdute în întregul sector de producție, în exercițiul financiar 2020, aproape 750.000 fiind în sectorul serviciilor. Alte 125.000 de locuri de muncă amenințate, sunt din comerț. Comparativ, o reducere cu aproximativ 28.000 de angajați din industria construcțiilor pare moderată.

Potrivit KfW, pierderile din vânzări afectează lichiditatea companiilor. Totuși, în general, întreprinderile mijlocii au un nivel ridicat de rezistență financiară, a spus Köhler-Geib. „Companiile au acumulat un nivel ridicat de capitaluri proprii, în ultimii ani, de care beneficiază acum.”

„În ciuda poziției de plecare confortabile, a majorității companiilor mijlocii, criza economică declanșată de pandemia de coronavirus își va lăsa amprenta”, a spus economistul-șef. Numărul de infecții în creștere, în prezent, cauzează o suplimentară incertitudine. Acest lucru ar trebui contracarat prin măsuri specifice de politică economică.

Conform sondajului inițiat de KfW, majoritatea companiilor nu se așteaptă la o revenire rapidă și puternică. Puțin peste 46% dintre IMM-urile chestionate anticipează că vânzările vor rămâne aceleași, în anii 2020-2022.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *