Sunt mandru de Scoala Baimareana de Pictura

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Tataru C.Vechi

Florin Cristian Tataru, deputat PSD

Una din tintele strategiei Baii Mari in urmatoarele luni e legata de „Scoala Baimareana de Pictura”, acest Barbizon al Mitteleuropei pe care il simti si pe care il resimtim toti cetatenii ca potential motor al economiei, al dezvoltarii orasului.

Avem UN BUN DE PATRIMONIU ORASENESC care e viu si EUROPEAN, de unde vom porni  pentru a deveni CAPITALA CULTURALA EUROPEANA – 2021.

Fenomenul acesta artistic a cuprins efervescent o parte a actualei ZAKARPATIA, aflata azi pe teritoriul Ucrainei, intreaga Ungarie si Austria cu Germania, in debutul secolului XX. N-avem dreptul sa ignoram acest fapt pe care tarile vecine il folosesc tot ca motor de dezvoltare  cultural-economica.

Ca prima al Baii Mari consider ca strategia ca pariu cu cu viitorul se va completa util si fericit cu fundatia culturala a artei plastice baimarene. In semn de respect si mare pretuire prezint mai jos primele actiuni culturale majore de inceput, care au dus la emanatia de astazi.

In anul 1885, Hollósy Simon prezinta tabloul „Despanusatul porumbului” la Expozitia Nationala a Societatii de Arte Plastice. La München, lucrarea starneste un viu interes. Un an mai tarziu, Hollósy isi deschide Școala de Arta la München. In anul 1893, János Thorma expune „Suferinzii” in sala Glaspalast din München.

hollosy-simon1

Hollósy Simon

In anul 1894, la Salonul de la Paris, János Thorma primeste o mentiune de onoare pentru lucrarea sa, „Suferinzii”. In acelasi an, Comitatul Maramures il insarcineaza pe Hollósy Simon cu pictarea ruinelor Cetatii Hust. Hollósy, impreuna cu baimarenii János Thorma si István Réti se gandesc sa organizeze practicile de vara ale scolii de pictura in Baia Mare. Iarna, Hollósy cu elevii sai urmand sa revina la München. In acest moment apare un primar exceptional al Baii Mari: Oliver Turman, care-l invita oficial pe Hollósy sa petreaca vara in Baia Mare, insotit de studentii sai, si le ofera bilete de tren gratis de la frontiera pana-n Baia Mare. Turman promite si asigurare aunui atelier provizoriu de creatie pentru perioada petrecuta in oras.

Dupa doi ani, in anul 1896, in luna mai, Hollósy vine in Baia Mare cu scoala sa si pictorii ce se simt atrasi de posibilitatile picturale oferite de oras. Hollósy e insotit de Károly Ferenczy, István Réti, Oszkár Glatz, János Thorma, BélaIványi-Grünwald.

In septembrie, grupul de artisti pleaca la München. Károly Ferenczy si JánosThorma raman in Baia Mare.

In anul 1897 are loc prima expozitie a artistilo rbaimareni la „Mücsarnok”, in vechea sala de expozitii de pe calea Andrássy (15 decembrie 1897 – 15 ianuarie 1898). La vernisaj este prezent ministrul Culturii, Gyula Wlassics.

Károly Ferenczy prezinta 34 de tablouri, Oszkár Glatz – 26, BélaIványi-Grünwald – 25, István Réti – 16, Sándor Kubinyi – 12, János Thorma – 8, Simon Hollosy – 6, Sándor Nyilasy – 5, István Csóksi si Bela Huszthy cate 3, József Faragó o lucrare. Afisul expozitiei a fostrealizat de Károly Ferenczy.De asemenea, la expozitia internationala de la München, István Csók primeste medalia clasa intai pentru tabloul „Bathory Erzsébet”.

Károly Ferenczy

Károly Ferenczy

In anul 1898, Thorma are succes cu o expozitie la Budapesta. In cadrul sedintei Asociatiei Kaszino,  acesta propune solutii pentru intarirea si dezvoltarea coloniei. In luna martie, municipalitatea baimareana hotaraste construirea a opt ateliere pentru pictori. Din pacate, primarul Turman decedand, construirea atelierelor se amana.

Are loc, in decembrie, a doua expozitie comuna a pictorilor in Baia Mare, tot in vechea sala „Mücsarnok”.

In anul 1899, in luna decembrie, Oszkár Glatz expune la Nemzeti Szalon zece lucrari, Sándor Nyilasy doua si Károly Ferenczy una. Scoala lui Hollosy apare intr-o sala separata, cu 113 tablouri.

In anul 1900 se formeaza un comitet de zece persoane, cu scopul selectionarii materialului artistic pentru expozitia universala de la Paris, presedinte al comitetului fiind KárolyFerenczy.

Se realizeaza primele ateliere pentru pictori. Membrii coloniei sunt de acord ca atelierele sa fie ocupate de BélaIványi-Grünwald si István Réti.

istvan_reti_self-portrait_1898

István Réti

La expozitia universala de la Paris, Csók primeste o medalie clasa I, Hollósy si Réti medalii clasa II, Ferenczy si Iványi-Grünwald medalii clasa III, Ferenczy si Glatz mentiune onorabila.

In anul 1901, pictorii baimareni organizeaza o expozitie comuna cu scoala lui Hollósy la Satu Mare. Hollósy paraseste Baia Mare cu elevii sai. Cei ramasi, Károly Ferenczy, BélaIványi-Grünwald, István Réti si János Thorma hotarasc sa deschida o scoala libera de arta  incepand cu anul urmator.

In anul 1902, deci, se fondeaza Scoala Libera de Pictura din Baia Mare. In anul 1903, la Nemzeti Szalon se deschide prima expozitie retrospectiva Károly Ferenczy, cu 86 de tablouri.

thorma_janos_1870-1937-12-05-_self-portrait

János Thorma

In anul 1904, Iványi-Grünwald castiga bursa fondata de episcopul Vilmos Fraknoi pentru Roma. La expozitia universala de la Saint Louis, János Thorma primeste medalia de aur, Károly Ferenczy, BélaIványi-Grünwald si István Réti cate o medalie de bronz. Gyula Schönher organizeaza Muzeul de la Baia Mare, care are in strategia lui si o colectie de arta plastica.

Cam asa a inceput miscarea artistica baimareana in arta plastica. O miscare puternica si cu rezultate pe masura comparata pe buna dreptate cu cea de la Barbizon.

Florin Cristian Tataru, Deputat PSD

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

4 Comments

 1. mmm

  Ma bazaie aceasi ideea in campaniile astea electorale … resping cu dezgust faptul ca sunt oameni precum Tataru, care pe lanaga ca au realizari 0 pentru judetul nostru, vin in campanii electorale si se comporta de parca ar fi fost mereu interesati despre ceea ce vorbesc … eu unul sunt scarbit de politica asta a implicarii politicienilor doar in campania elecorala, in viata comunitatii de unde provin…politicienii la noi au doar constiinta banului facut usor si dubios, de aia ii vezi la fata doar 1 data la 4 ani… il durea in cot pe Tataru si de noi si de tot pana mai ieri …

  Reply
  1. Attila

   Poate preferi o atitudine gen kk, permanent in campanie electorala.
   Eu sincer, decat sa ii aud zilnic, ca pe niste mici ceausesti, prefer sa le aud glasurile o data la 4 ani.
   Oricum, ca vorbesc zilnic sau o data la 4 ani, nu e greu sa iti dai seama de fatarnicia lor.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2