Suplimentele cu ulei de peste administrate in sarcina pot reduce riscul de astm in cazul copiilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ulei_pesteSuplimentele cu ulei de peste administrate femeilor gravide in ultimele trei luni de sarcina ar putea reduce riscul de astm sau de wheezing – numit si respiratie suieratoare – in primii trei ani de viata ai copiilor lor. Aceasta este concluzia unui studiu publicat miercuri, realizat recent in Danemarca pe 695 de femei insarcinate, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Copiii ai caror mame s-au aflat in grupul placebo primind 2,4 grame de ulei de masline zilnic au avut un risc de 23,7 de aparitie a astmului si respiratiei suieratoare. Copiii ai caror mame au luat capsule cu aceeasi cantitate de ulei de peste au avut un risc de a dezvolta aceste afectiuni de 16,9%. Diferenta de aproape 7% se traduce printr-o reducere a riscului cu 30,7% in primii trei ani de viata.

Cel mai mare beneficiu al administrarii de suplimente cu ulei de peste s-a observat in cazul copiilor ai caror mame au avut initial niveluri scazute a doua ingrediente-cheie din uleiul de peste: acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DPA), situatie care poate provoca o vulnerabilizare a nou-nascutilor in fata inflamatiilor si poate duce la un raspuns exagerat al sistemului imunitar — un factor important in declansarea astmului si a afectiunilor asociate.

In cazul copiilor ai caror mame aveau niveluri scazute ale EPA si DHA si au luat ulei de peste rata de aparitie a astmului si a respiratiei suieratoare a fost de 17,5%. In cazul copiilor ai caror mame cu niveluri scazute de EPA si DHA au luat ulei placebo riscul de a dezvolta aceste afectiuni respiratorii a fost de 34,1%.

De asemenea, s-a constatat ca suplimentele cu ulei de peste au condus la scaderea riscului de aparitie a infectiilor de tract respirator, de la 39,1%, in cazul copiilor ai caror mame au luat placebo, la 31,7% in cazul celor au beneficiat de ulei de peste.

Femeile au inceput sa ia ulei de peste si capsule placebo cu ulei de masline in saptamana 24 de sarcina si au continuat pana la o saptamana dupa nastere.

Pentru a se bucura de efectele subliniate de acest studiu, femeile pot manca peste in loc sa apeleze la suplimente, insa „trebuie sa-ti placa foarte mult pestele pentru a obtine cantitatea suficienta (de ulei de peste — n.r.) din dieta”, a declarat pentru Reuters dr. Hans Bisgaard de la Universitatea din Copenhaga.

Unul din cinci copii sunt afectati de tulburari respiratorii precum astmul si respiratia suieratoare. In ultimele decenii, rata acestora s-a dublat in tarile occidentale, mai arata sursa citata.

Studiul a fost publicat in „The New England Journal of Medicine”.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda maximum 3 grame de ulei de peste pe zi motivand ca depasirea acestei doze poate creste riscul de sangerari, hipotensiune si poate interactiona negativ cu alte medicamente sau vitamine precum A, D si E.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2