Supravietuire miraculoasa pentru pestele pirarucu, specie uriasa din bazinul Amazonului

Pestele de dimensiuni colosale pirarucu din bazinul hidrografic al Amazonului, care poate ajunge la 200 de kilograme si trei metri lungime, amenintat in trecut cu disparitia din cauza pescuitului intensiv, prospera din nou, relateaza miercuri AFP.

Potrivit Agerpres, pestele gigantic pirarucu (Arapaima gigas), supranumit ”cod de Amazon”, a fost salvat de la extinctie datorita unui program stiintific desfasurat de Institutul Mamiraua, in colaborare cu populatia locala. In regiune traiesc in prezent numeroase exemplare de pirarucu, in rezervatiile Mamiraua si Amana, la 500 de kilometri de Manaus, in inima regiunii amazoniene.

Pirarucu a fost o sursa importanta de subzistenta pentru populatiile riverane. Insa intensificarea activitatii umane in zonele impadurite, evolutia tehnologica in domeniul ambarcatiunilor precum si cresterea productiei de gheata au permis extinderea perioadei de stocare a pestelui si au pus in pericol mai multe specii, in special pirarucu. Spre deosebire de alti pesti, pirarucu are un sistem respirator complex, care il obliga sa revina la suprafata la fiecare 20 de minute pentru a inhala aer. Acesta este momentul in care el este pescuit; dar si numarat, in cadrul programului de conservare a speciei.

La initiativa Institutului Mamiraua, ”un grup (de pescari) a fost creat pentru numararea pestilor in momentele in care se ridica sa respire”, dupa cum a explicat Maria Luz Luzilene Castro, in varsta de 48 de ani, care traieste de 37 de ani in comunitatea Jaraua. ”Acest plan de gestionare are 20 de ani. Pirarucu a revenit din abundenta”, iar pescarii de astazi ”spun ca exista mai multe pirarucu decat alti pesti”.

Prin pescuit sustenabil, populatia acestor pesti gigantici a ajuns de la 2.507 de exemplare in 1999 la 190.523 in 2018.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1