Taierea panglicilor, o moda penibila sau un moft politicianist

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Exista un obicei care se practica si in lumea civilizata, dar care a luat la noi proportii epice devenind sport national, sarcina de partid sau obligatie de serviciu. Despre originile acestei practici nu exista un consens. Romanii il asociaza cu traditionalul taiat al motului la copilul de un an, moment cand nasii taie o suvita din parul pruncului legat cu o panglica pe care picura apoi ceara, din lumanarea de botez.

In Europa moderna se legau cadourile cu o panglica a carei culoare avea o anumita semnificatie, dar cea mai aproape de semnificatia actuala este practica din America secolului XIX, unde un industrias care construise o fabrica, izolase printr-o panglica zona finalizata pentru a nu mai fi traversata de personal pana la ziua inaugurarii. Indiferent de unde provine obiceiul, a fost preluat de comunisti, iar Ceausescu devenise unicul si marele panglicar al erei de trista amintire.

Insa si el a fost intrecut de “curifeii” noilor vremuri, in echipa de panglicari ai democratiei fiind inregimentati, cu voie sau cu sila: presedintele, premierul, ministri, parlamentari, primari, presedinti de judete, consilieri si alte exemplare din specia zoopolitikonului. Nu exista eveniment major sau cat de mic la care sa nu fie o panglica de taiat, in ultimii 5 ani de democratie comertul cu panglici tricolore atingand cote maxime. Nu conteaza daca e lansarea unui vapor (de fapt nu mai facem decat mici barci de coasta) sau pornirea unui tomograf nou, deschiderea lucrarilor la o autostrada care nu se va finaliza niciodata sau infiintarea unui adapost pentru hamsteri, inaugurarea unui mall sau reabilitarea unei ulite, protipendada se calca in picioare ca sa fie acolo… in fata, vazuta de popor, chiar daca nu au avut nicio contributie.

Am vazut pe sticla momente penibile cand opt persoane, cantarind in jur de o tona, se inghesuiau transpirati la doi metri de panglica si doar cinci foarfeci, fara sa tina cont de rang si sex, in timp ce omul care platise reabilitarea casei de batrani respective, statea modest la o parte, jenat de prestatia mai-marilor zilei. Nu mai exista decenta si bun simt, respect sau rusine. Cum sa tai eu o panglica daca nu am avut nicio contributie la acel ceva care s-a facut? Accept ideea ca Bill Gates sa taie panglica la un centru pentru persoane cu dizabilitati finantat de Microsoft sau Zoltan Teszari daca utileaza o biblioteca in Oradea, dar ce sa caute acolo, prefectul, primarul si alti politruci? Mai nou in peisaj au aparut si purtatorii de sutane si nu de mult l-am vazut pe inaltpreasfintitul tanaral Episcopiei noastre taind panglici. Tocmai el, omul care acum 15 ani, omora in Carei o femeie pe trecerea de pietoni cu Mercedesul, in timp ce eu amusinam injurand pe gropi cu Dacia 1310, model 1985.

Si uite asa, vicarul a devenit si el taietor de panglici, motiv pt care mai emite niste diplome de vrednicie, bune de pus in cv-urile panglicarilor profesionisti. Mai deunazi, am vazut in biroul unui sef din administratie o colectie de panglici si foarfeci, intr-o vitrina cu suport de catifea si geam de cristal. Omul era atat de plin de sine ca daca tragea un vant darama turnul combinatului si mai incerca sa ma si impresioneze cu textul ca… panglica asta e de la deschiderea… stiti, astalalta e de la… mi-a adus-o a doua zi o tanara de la firma, ca ma imbatasem ca un porc la receptia de dupa si o uitasem pe masa.

Exemplare jalnice apartinand unei lumi aparent superioare care profita de un sistem permisiv si incoerent, alimentandu-si personalitatile frustrate cu jalnice paleative efemere. Uitati-va imprejur, ii veti gasi si vedea plini de importanta la manifestarile publice, insirand fraze sforaitoare inutile, expresii goale si scoase din context, intr-o betie a cuvantului care ii face sa se simta importanti. Se duc la emisiuni ca sa se auda vorbind singur, prilej ca mai apoi o armata de bagatori de seama sa-i laude si sa-i pupe-n fund, inventandu-le calitati inexistente. Viata insasi este o panglica, mai ingusta sau mai lata, mai intinsa sau mai lejera dupa cum isi alege fiecare drumul.

Purtatorii de panglici, indiferent la ce nivel si rang se afla, ar trebui sa fie mai circumspecti, caci nu se stie cand si de unde, o multime nemultumita si flamanda, ar putea navali asupra lor cu sute de foarfeci, ciopartindu-le maretia si fala. Doar ca e prea putin posibil, caci mamaliga face explozie numai o data la 1000 de ani.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

3 Comments

 1. Nicolae Ceausescu

  Sa stiti ca daca a mai fi in viata as mai taia o panglica cu actualii si fostii tovarasi de partid

  Reply
 2. Nicolae Ceausescu

  mi-as face si poze, mai ales cu hunul cela de vrea in locul meu, venit pe prin asia cu hoardele pagane ce au invadat europa acum sute de ani, de azi isi spun nemti si se cred grozavi
  De fapt sunt din acelasi sange cu rusii si alti aiatici fara istorie aciuati prin batrana noastra europa. Istorie pe care v-am interzis-o la scoala dar acum ca e liberalism care se considera a fi opus totalitarimului pot sa o spun

  Reply
 3. ioan

  daca intra in fisa postului asta e. Te pui cu cutumele actualei aristocratii? Si totusi ce simte un individ fara vlaga si determinare, care n-a mutat in viata lui un lemn din drum, cand se duce la o manifestare de gen? Dar popa care mai nou, asa este, se inghesuie in viata mireana cu aplombul unui activist de partid? Panglici si cadelnite la manifestari , la sta ne pricepem. La munca mai usor, sa nu sifonam cravata.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole