Taieri ilegale de paduri: Maramures, judetul unde s-au inregistrat cele mai mari prejudicii in 2016

PNL

Aproape jumatate (42%) din taierile ilegale de arbori depistate in 2016 au fost sesizate de catre populatie, iar pe primele trei locuri in privinta acestui fenomen se afla judetele Mures, Brasov si Olt, fiind aplicate sanctiuni de peste 33 milioane de lei, arata un raport intocmit de Greenpeace Romania, publicat miercuri, informeaza AGERPRES.

Conform datelor citate, in cursul anului trecut, la nivel national au fost inregistrate 9.444 de cazuri de taieri ilegale de arbori, ceea ce reprezinta o medie de 26 de cazuri/zi. Din totalul cazurilor depistate ca fiind ilegale, 3.986 (respectiv 42%) au fost identificate de catre cetateni, sustin realizatori raportului.

Cazurile identificate de catre populatie au fost semnalate autoritatilor prin instrumentele puse la dispozitie de catre acestea, respectiv Radarul Padurii, aplicatia mobila Inspectorul Padurii, site-ul www.inspectorupadurii.ro, dar si prin platforma online lansata de Greenpeace Romania, www.salvezpadurea.ro. Judetele cu cel mai mare grad de implicare a cetatenilor sunt: Arges si Dambovita — fiecare cu 7% din totalul cazurilor identificate ca urmare a sesizarilor primite.

Greenpeace Romania sustine, de asemenea, ca primele trei judete in care s-au inregistrat cele mai multe cazuri identificate de taieri ilegale sunt: Mures — cu 1.057 de cazuri (11%), Brasov (664 cazuri, 7%) si Olt (605 cazuri, 6%).

Ca volum de lemn taiat ilegal, din judetele Maramures, Iasi si Cluj au disparut cele mai mari cantitati de lemn, cele trei judete inregistrand 52% din volumul de lemn taiat ilegal la nivel national.

In acest sens, prejudiciul total estimat de catre autoritati, in perioada 2015 — 2016, este de 39.475.235 lei (aproximativ 9 milioane de euro), iar cele mai mari prejudicii au fost inregistrate in judetul Maramures — de 17.966.536 lei, echivalentul a 45,59% din valoarea totala la nivel national.

Potrivit raportului, in 2016 au fost confiscate 1.146 de mijloace de transport si s-au aplicat 22.264 contraventii in valoare de peste 33 milioane de lei, cele mai multe fiind inregistrate in judetele Arges (2.106), Vrancea (1.969) si Mures (1.455).

In ceea ce priveste aplicatia mobila Inspectorul Padurii, aceasta a fost instalata de peste 60.000 de utilizatori, iar din totalul apelurilor efectuate la numarul de urgenta 112, pentru a verifica transportul de material lemnos, unu din cinci a dus la descoperirea unei infractiuni. Mai exact, 3.184 de transporturi verificate nu erau inregistrate in baza de date a sistemului de prevenire a taierilor ilegale (SUMAL), conform prevederilor legislative in vigoare, mentioneaza Greenpeace Romania.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. ccc

    pana nu se da o lege sa se stopeze taierile de tot, o sa fim in continuare partasi al furtul padurilor si la periclitarea viitorului nostru si al copiilor nostrii, cu girul larg al politicienilor de la bucuresti si din teritoriu … un astfel de jaf mafiot nu poate fi facut decat cu sprijin politic … stiti cum se face alcoolul la seini si la busag ??? ilegal … si cum de nu ii inchide nimeni …politicul e in spate … asa si cu defrisarile … ne imbatam cu apa rece, oprim un camion da lasam alte 100 sa treaca ca sunt ale senatorului cutare, ale deputatului cutare, etc…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1