Taifun în Filipine: Peste 140.000 de persoane s-au refugiat în adăposturi de urgenţă

Peste 140.000 de persoane s-au refugiat vineri în adăposturi de urgenţă în Filipine din cauza taifunului Vongfong, ceea ce va complica şi mai mult lupta împotriva noului coronavirus din această ţară, informează AFP, titrează Agerpres.

Precipitaţii intense s-au abătut asupra centrului arhipelagului de la sosirea joi a furtunii, care a traversat zone populate de sute de mii de oameni. Taifunul a lovit în contextul în care milioane de filipinezi se află în izolare în casele lor ca urmare a pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, peste 140.000 de persoane au fost nevoite să îşi caute adăpost în altă parte, din cauza riscului reprezentat de furtună, au anunţat autorităţile.

„Trebuie să poarte măşti şi să respecte în orice moment regulile de distanţare”, a declarat pentru AFP Carlito Abriz, de la poliţia filipineză. „Este greu să-i faci să respecte, deoarece oamenii sunt stresaţi”, a completat el.

Autorităţile au precizat că adăposturile de urgenţă nu vor funcţiona decât la 50% din capacitate, că vor oferi măşti celor care nu au şi vor încerca să nu separe familiile. O serie de locuri destinate în mod normal să servească drept centre de evacuare au fost transformate în centre de carantină. Din fericire, centrul arhipelagului unde a lovit taifunul nu este zona cea mai afectată de COVID-19, care a infectat peste 11.800 de oameni şi a făcut 790 de morţi în Filipine.

Ţara este lovită în fiecare an, în medie, de 20 de taifunuri, care fac victime şi provoacă daune considerabile, contribuind la menţinerea în sărăcie a milioane de oameni. Cel mai letal ciclon înregistrat în Filipine a fost super taifunul Haiyan, soldat cu moartea sau dispariţia a peste 7.300 de persoane în 2013.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu