Taj Mahal incepe sa capete nuante galbene si verzi din cauza poluarii

home camp2
home camp2
home camp2

Monumentul indian Taj Mahal, construit din marmura alba si datand din secolul al XVII-lea, incepe sa capete nuante galbene si verzi din cauza efectelor poluarii in orasul indian Agra, informeaza Reuters marti, transmite AGERPRES.

Considerat una dintre cele sapte minuni ale lumii, Taj Mahal este situat pe malul unui rau plin de gunoaie si este deseori invaluit de praful si fumul provenite de la furnalele fumegande si de la autoturismele din orasul Agra (nord), al optulea cel mai poluat oras din lume.

Insecte minuscule din raul Yamuna, in care sunt deversate apele menajere ale orasului, se aseaza pe zidurile constructiei, iar excrementele acestora pateaza marmura, a declarat un avocat specialist in domeniul mediului la Curtea Suprema a Indiei.

Curtea a criticat guvernul pentru ca nu face suficient pentru a conserva monumentul, construit de imparatul Shah Jahan pentru a servi drept mausoleu pentru sotia sa, Mumtaz Mahal.

”Daca cercetatorii indieni si (ecologistii) nu pot rezolva problema, ar trebui sa contacteze experti straini sau ecologisti, iar cei care pot veni vor fi fericiti sa ajute”, a precizat avocatul M.C. Mehta, care a luptat sa salveze Taj Mahalul de la poluare in ultimele trei decenii.

Restauratorii curata marmura cu o pasta din argila minerala, care curata impuritatile de pe suprafete si poate fi apoi indepartata cu apa.

Activistii sunt de asemenea ingrijorati ca panza freatica din Agra ar putea deteriora fundatia din lemn a monumentului. Alte motive de ingrijorare sunt drumurile pline de vehicule poluante si constructiile ridicate intr-un ritm galopant in vecinatatea monumentului.

Schimbarea culorii nu a aparut brusc. Ecologistii si istoricii au avertizat de mult timp despre riscul pe care il presupune funinginea si fumul de la fabrici si tabacarii pentru monument.

Autoritatile guvernamentale nu au comentat pe marginea subiectului. Bhuvan Vikram, inspector la serviciul arheologic al orasului Agra, a spus ca nu este autorizat sa vorbeasca cu jurnalistii. Ministrul Culturii Mahesh Sharma, sub administratia caruia se afla monumentele istorice, a spus ca ministrul mediului era cel mai potrivit pentru a vorbi pe acest subiect, dar ca acesta nu este disponibil, potrivit Reuters.

Turistii care viziteaza monumentul si-au exprimat speranta ca se vor lua masuri pentru salvarea constructiei.

”Cred ca Taj Mahal este unul dintre cele mai importante simboluri ale Indiei si cred ca ar fi bine ca orasul sa fie mai curat si ca guvernul sa ia masuri in aceasta privinta”, a spus Francesco, un turist din Argentina, care si-a dezvaluit doar prenumele.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *