Tandarica, la aniversarea sa: Nu e o perioada de jubilare, ci un moment de meditatie

Reclame home 1
Reclame home 1

Ovidiu Lipan Tandarica, muzicianul care implineste, vineri, 61 de ani, a declarat ca, de data aceasta, aniversarea sa nu este o perioada de jubilare, ci mai degraba un moment de meditatie, in vremuri incerte.

„Nu poti sa dansezi cand in jurul tau exista foarte multa tristete”, a afirmat legendarul baterist.

Ovidiu Lipan Tandarica a celebrat, la finalul anului trecut, 50 de ani de activitate.

„Cariera a depasit persoana mea, ca si subiect atat de tumultuos si plin de peripetii”, a spus muzicianul. Acesta s-a declarat mandru de cele mai recente proiecte ale sale, printre care spectacolul „Pasarea rock”, in care va evolua, pe 25 martie, alaturi de vechii sai prieteni si colaboratori – Mircea Baniciu si Josef Kappl.

De asemenea, Ovidiu Lipan Tandarica se numara printre personalitatile marcante ale stiintei, culturii si sportului romanesc care vor primi joi titlul de Ambasador al Turismului Romanesc. Alaturi de acesta se mai regasesc Dumitru Prunariu, Maia Morgenstern, Dan Puric, Dinu Sararu, Constantin Chiriac, Nicolae Voiculet, Octavian Bellu, Nadia Comaneci, Mariana Bitang si Helmut Duckadam.

Ovidiu Lipan Tandarica a marturisit, referitor la aceasta noua calitate a sa, de reprezentant al culturii nationale, ca pana in prezent el a promovat Romania, in mod neoficial.

„Eu sunt foarte cuplat la ce inseamna label-ul acesta de a face bine”, a sustinut muzicianul.

Acesta a spus ca aniversarea sa va fi, in 2014, una linistita, dedicata reflectiei asupra vietii sale.
***
Ovidiu Lipan, compozitor si baterist, s-a nascut la 31 ianuarie 1953, la Iasi. A urmat Liceul „Costache Negruzzi” in paralel cu scoala de muzica (clarinet). A fost un autodidact, invatand singur sa cante la acordeon, pian si tobe. Initial, a facut parte din trupa Rosu si Negru, stramutat de Nancy Brandes la Iasi (anii ’67-’68). In 1975, cand postul de baterist de la Phoenix a ramas liber, a fost primul contactat. De atunci, a aparut aproape in toate concertele si pe toate discurile Phoenix.

A fugit din tara alaturi de ceilalti membri ai trupei, condusi de Nicolae Covaci, la inceputul verii 1977, iar in Germania a continuat sa cante in diverse formule, nu numai cu fostii Phoenix. Astfel, in 1978 a infiintat Madhouse, cu Iosif Kappl si Krauser. Apoi colegii au intrat in Lake, el in schimb a cantat fie in studiouri, fie in cluburi. Si-a terminat studiile la Academia de Jazz W. Hartman.

A revenit in tara in ianuarie 1990 si a realizat „Visul Tobosarului”, un poem simfonic, intr-un spectacol de world-music. A colaborat cu Fanfara 10 Prajini, cu Gheorghe Zamfir, Grigore Lese, Marius Mihalache. Ovidiu Lipan a sustinut spectacole in Europa, America de Nord, America Latina. De-a lungul timpului a avut colaborari cu numerosi artisti internationali: Toni Putrino (Australia), Dzidek Marcinkevici (Polonia), Kappl (Germania).

A primit numeroase premii si distinctii, printre care Premiul de excelenta pentru intreaga activitate (2003), acordat de Ministerul Culturii si Cultelor, la implinirea a 50 de ani. In 2007, cand trupa Phoenix a fost decorata cu Meritul Cultural in grad de Cavaler, de catre presedintele Romaniei, Ovidiu Lipan, care avea deja aceasta distinctie, a fost inaintat la gradul de Ofiter.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole