septembrie 19, 2021

Tangoul ar putea fi benefic in boala Parkinson

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

argentine-tangoPracticarea tangoului argentinian ar putea ameliora unele simptome ale bolii Parkinson, indeosebi mersul si echilibrul – este concluzia unor cercetatori canadieni care au realizat un studiu pe aceasta tema. Medicii care trateaza aceasta boala incearca sa gaseasca mijloace pentru imbunatatirea echilibrului si a mersului pacientilor. Se stie ca boala se manifesta prin tremurat accentuat, dar are si alte simptome motorii handicapante, printre care miscari mai tepene, incete si tulburari ale mersului, cu riscul caderii.

Dr Silvia Rios Romenets de la Institutul si Spitalul de Neurologie din Montreal (Canada) si colegii sai de la sectia de neurologie a Universitatii McGill au propus unui numar de 18 bolnavi sa participe la lectii de tango argentinian cu parteneri sanatosi (prieteni sau soti, dar si dansatori voluntari). Tangoul este “o tehnica de dans deosebita, cu pasi inainte si inapoi, cu cateva provocari de natura cognitiva: memoria de lucru, controlul atentiei, sarcini multiple, fie si numai pentru evitarea celorlalti dansatori in timpul miscarii”, a declarat dr Rios Romenets in lefigaro.fr citat de Agepres.

Lectiile au fost asigurate de doi profesori, de doua ori pe saptamana cate o ora, iar evaluarea a avut loc dupa trei luni.

Rezultatele sunt interesante: “Tangoul argentinian amelioreaza echilibrul, mobilitatea functionala, avand si mici efecte asupra functiilor cognitive si oboselii. Din pacate nu influenteaza si severitatea globala a simptomelor motorii caracteristice bolii”, admite dr Rios Romenets.

Pr Jean-Marc Orgogozo de la Spitalul de Urgenta din Bordeaux apreciaza ca “ponderea statistica a studiului este prea redusa din cauza numarului mic de participanti si a perioadei scurte de observatie”. Rezultatele pozitive constatate sunt, prin urmare, “posibile, dar nedemonstrate”, considera neurologul

Autorii studiului se bucura insa ca pacientii au apreciat “tratamentul”, lucru care nu este de neglijat in contextul in care jumatate dintre bolnavi abandoneaza de obicei programul de antrenament fizic prescris, potrivit cercetatorilor canadieni. “Beneficiul social pe care il aduce dansul poate fi util bolnavilor de Parkinson, insa cel mai bun sfat pentru ei ar fi sa faca regulat miscare, pe muzica daca prefera asa. Daca le place sa danseze, tangoul poate fi o optiune de luat in seama”, incheie dr Rios Romenets, citata de lefigaro.fr.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2