Tara care nu a intrat in recesiune in ultimii 24 de ani

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Sydney_AustraliaAustralia este singura economie dezvoltata care nu a intrat in recesiune in ultimii 24 de ani, potrivit datelor Fondului Monetar International (FMI).

Prosperitatea tarii-continent este determinata de trei factori: resursele bogate, exportul catre China si un pic de noroc, arata CNN Money citat de ziare.com

Insa exista unele temeri conform carora bula ce a protejat Australia de recesiune sta sa se sparga in curand.

“Extragerea bogatiilor subsolului si vanzarea lor catre China a reprezentat un mare avantaj pentru Australia. Insa orice lucru bun are si un sfarsit, in conditiile in care preturile sunt in scadere”, a mentionat economistul sef al firmei de analiza si consultanta DB Advisors.

Exista si alte semnale de alarma. Salariile au crescut in cel mai scazut ritm din ultimii 17 ani, iar somajul a atins cel mai inalt nivel al ultimului deceniu.

Australia a reusit sa evite doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut – definitia recesiunii tehnice – datorita resurselor naturale.

Din 1991 pana in 2011, preturile la minerale precum fierul au inregistrat o crestere vertiginoasa. Mai mult, cererea pentru astfel de produse a fost din ce in ce mai mare din partea Chinei, asa ca Australia a avut cui sa isi vanda resursele.

Dar orice lucru bun poate da gres, daca nu e manuit cum trebuie, sustine economistul Alexis Gray de la Vanguard Australia. Insa nu e cazul tarii sale, avand in vadere ca reformele structurale implementate in ultimii ani au contribuit la formarea unei economii solide, in opinia sa.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2