Tara care sterge datoriile cetatenilor

home camp2
home camp2
home camp2

bani calcule finanteMii de croati vor ramane fara datorii, luni, ca parte a planului de a da un impuls economiei acestei tari. Guvernul va oferi, astfel, o mana de ajutor familiilor cu o situatie financiara mai putin buna.

Schema, cunoscuta la Zagreb drept “un nou inceput”, presupune faptul ca datoriile la banci, operatori de telecomunicatii sau la firmele de utilitati vor fi sterse pentru 60.000 de cetateni, arata Business Insider citat de ziare.com.

Calculele Executivului arata ca e vorba de o suma ce ajunge la 2,1 miliarde de kuna, adica 20 de milioane de lire sterline, ceea ce inseamna doar 1% din datoria totala a cetatenilor.

Creditorii care participa la program nu vor mai vedea niciun ban inapoi, potrivit sursei citate.

Cei care se califica pentru a beneficia de aceasta masura trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba o datorie mai mica de 35.000 de kuna (3.500 de lire), iar venitul lunar sa nu depaseasca pragul de 1.250 de kuna (121 de lire). Mai mult, cei care detin proprietati sau care au economii nu pot intra in acest program.

“Estimam ca de masura vor beneficia in jur de 60.000 de oameni. In acest mod, ei vor avea sansa sa o ia de la capat, fara a mai fi impovarati de datorii”, a explicat Milanka Opacic, vicepremierul Croatiei.

Pe de alta parte, cam 20% din cele 317.000 de persoane ale caror conturi au fost inghetate in iulie, din cauza ca nu si-au mai platit datoriile, isi vor redobandi accesul la ele.

 “E pentru prima data cand un guvern croat a incercat sa rezolve aceasta problema dificila si suntem foarte mandri de reusita noastra”, a mentionat premierul Zoran Milanovic.

El spera ca efectele negative pe termen scurt vor fi acoperite de cele pozitive care se vor arata pe termen lung.

Totusi, economistii sunt sceptici. “Aceasta masura nu are comparatie. Dar nu sunt sigur ca e cea mai buna cale de a-i ajuta pe cei saraci. Daca au senzatia ca situatia se va repeta, atunci creditorii vor aplica dobanzi mai mari pentru cei cu venituri mici”, a spus Dean Baker, copresedinte la Center for Economic and Policy Research, pentru Washington Post.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *