Târgul ”Bun de Maramureș”: De vorbă cu meșterii populari și producătorii tradiționali (VIDEO)

Reclame home 1
Reclame home 1

Vizitatorii Târgului ”Bun de Maramureș”, care se desfășoară în perioada 13-14 august, la Muzeul Satului din Baia Mare pot să-și achiziționeze diverse produse tradiționale.

Printre acestea se numără podoabe tradiționale, confecționate de meșteri populari.

”Aceste podoabe tradiționale le facem pe un războinic cu fir de ață tare cu care se coase și costumele tradiționale. Sunt foarte greu de făcut, le luăm mărgică cu mărgică. Cere mult timp și răbdare. Sunt doritori care vor să ducă mai departe și ne bucurăm”, a spus Mariana Lazăr, meșter popular.

”Ca și proces, ca și producție, ca și sortimentație este un proces de lung. De obicei începem de la rapiță, este prima producție. Eu mă duc în zona Careiului ca să obțin mierea aceasta, după care mergem la salcâm. Apoi venim la stupina proprie, în Cicârlău, unde avem miere polifloră, după care mergem din nou în pastoral, la floarea soarelui, tot în Carei.

Dacă nu îți place este greu, dacă îți place este un mod de viață. Pentru mine e o plăcere. Mierea lichidă este foarte, foarte rară și nu durează foarte mult. Absolut toată mierea cristalizează”, afirmă Pop George, apicultor.

Urmăriți mai jos ce spun Mihuț Gheorghe și Ioana – meșteri populari Șurdești.

Vlad HERMAN

Video&foto: Călin OȘAN

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2