Tariceanu vrea o subcomisie de ancheta pentru cercetarea abuzurilor Securitatii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca va solicita infiintarea unei subcomisii de ancheta pentru cercetarea abuzurilor Securitatii si a complicilor ei, fie in cadrul Comisiei juridice a Senatului, fie in cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat, informeaza AGERPRES.

“Asadar, cazul ‘Augustin Lazar’ nu poate ramane fara niciun efect, acum, dupa ce acesta a renuntat sa mai solicite un nou mandat de procuror general. Daca ne vom multumi numai cu atat, inseamna ca nu am invatat nimic din aceasta lectie, care m-a facut sa ma intreb, inca o data, cine este de fapt ‘ciuma rosie’? (…) Pentru a restabili adevarul, acum, in ceasul al 12-lea, voi solicita infiintarea unei subcomisii de ancheta, fie in cadrul Comisiei juridice a Senatului, fie in cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor.

O Comisie pentru cercetarea abuzurilor Securitatii si a complicilor ei este necesara. Comisia va avea drept scop restabilirea adevarului, identificarea celor care au comis aceste abuzuri din postura lor de anchetatori ai Securitatii, magistrati sau comandanti de penitenciare. Si nu numai a lor, dar mai ales a celor care din 1989 incoace, din pozitiile pe care le-au avut, au impiedicat ca victimele sa-si poata face dreptate, au secretizat abuziv, au ascuns sau chiar au distrus dosare”, a spus Tariceanu duminica la Brasov, potrivit unui comunicat transmis de ALDE.

El a explicat ca subcomisia “va identifica si cerceta tortionarii”, precum si pe “cei susceptibili ca i-au protejat, vreme pe peste trei decenii, pe cei vinovati de persecutiile indurate tot de cei ce au avut curajul sa se ridice impotriva dictaturii comuniste”.

“Fara indoiala ca atat faptele tortionarilor, cat mai ales ale celor care i-au protejat din pozitiile lor de putere dupa decembrie 1989, care au impiedicat accesul la justitie al victimelor, au musamalizat dosare si au protejat vinovatii sunt prevazute de Codul penal. Comisia va face recomandari atat institutiilor abilitate sa ia masuri, dar va intreprinde si propuneri legislative pentru stabilirea unui echilibru al compensatiilor acordate victimelor regimului comunist, prin masuri legislative concrete. Si pentru asta ne vom consulta cu dumneavoastra”, a adaugat Tariceanu

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2