Tarile de jos: Procesul in cazul avionului doborat in iulie 2014 in estul Ucrainei incepe luni, la Amsterdam

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Procesul in cazul avionului companiei Malaysia Airlines prabusit in iulie 2014 in estul Ucrainei va incepe luni in Tarile de Jos, foarte probabil in absenta celor patru suspecti principali, transmite Reuters, titrat de Agerpres.

La 17 iulie 2014, un avion Boeing al companiei Malaysia Airlines, care decolase de la Amsterdam cu destinatia Kuala Lumpur, a fost lovit in zbor de o racheta BUK de conceptie sovietica deasupra zonei de conflict cu separatistii pro-rusi din estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului au murit.

Resturile avionului Boeing-777 au cazut in apropierea satului ucrainean Hrabove, in zona controlata de separatistii sustinuti de Rusia in conflictul lor cu fortele pro-guvernamentale ucrainene.

Anul trecut au fost emise mandate de arestare pe numele a trei cetateni rusi si un ucrainean identificati de echipa de investigatie comuna condusa de Tarile de Jos (JIT), care a strans timp de cativa ani probe pentru gasirea celor aflati in spatele atacului.

Cetatenii rusi Serghei Dubinski, Oleg Pulatov si Igor Girkin si ucrainean Leonid Harcenko aveau in 2014 functii in militiile pro-ruse din estul Ucrainei. JIT a afirmat ca ei sunt cei care au complotat pentru doborarea avionului companiei Malaysia Airlines, desi nu ei au lansat racheta BUK. Igor Girkin, un nationalist rus radical, a fost ‘ministru al apararii’ al asa-numitei ‘Republici Populare Donetk’, din estul Ucrainei, in timp ce Dubinski, Pulatov si Harcenko erau membri ai unitatii de informatii militare a separatistilor pro-rusi.

Acuzatii sunt in libertate si nu este de asteptat sa fie prezenti la audierile ce vor avea loc intr-un tribunal de maxima securitate situat in apropierea aeroportului Schiphol din Amsterdam, unde vor fi judecati in conformitate cu legile olandeze. Potrivit propriilor legi, Rusia si Ucraina nu transfera peste hotare cetatenii lor urmariti in strainatate.

Daca cei patru nu compar in fata instantei si nu reusesc sa isi trimita avocatii, judecatorii pot decide luni ca procesul sa se desfasoare in absenta acuzatilor. Rusia a negat constant orice implicare sau furnizarea de sprijin militar si financiar pentru rebelii separatisti din estul Ucrainei. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat ca orice comentariu inaintea procesului este prematur, dar a adaugat ca Moscova a avut intotdeauna dubii legate de obiectivitatea anchetei conduse de Tarile de Jos.

Din JIT fac parte autoritati judiciare din Australia, Malayezia, Belgia si Ucraina, carora li se adauga politisti si procurori olandezi. Printre cei decedati se afla 193 de olandezi, 43 de malaiezieni si 27 de australieni.

In mai 2018, JIT a ajuns la concluzia ca lansatorul rachetei care a lovit ”avionul de pe zborul MH17 apartinea Brigadei de rachete antiaeriene 53 a Federatiei Ruse”. Brigada se afla la baza militara Kursk, in apropierea frontierei cu Ucraina.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2