Taxe de bun-simt pentru taximetristi. Bazarea: “Proiectul care viza taxele companiilor de taximetre avea cresteri de pana la 500%, ceea ce nu era logic”

Consilierul local Daniela Bazarea a reusit ieri, 12 noiembrie 2019, sa modifice, prin amendamente, taxele propuse de catre Primaria Baia Mare privind aprobarea reglementarii transportului public local de persoane in regim de taxi in municipiul Baia Mare.

Discutiile au avut loc in Comisia de Buget-Finante, iar in plenul sedintei de Consiliu Local proiectul de hotarare a trecut cu majoritate de voturi. Facem precizarea ca taxele pentru companiile de taximetre nu au mai fost crescute din anul 2011.

Daniela Bazarea, consilier local PER: “In legatura cu acest proiect de hotarare am decis sa fac un amendament pentru modificarea tarifelor stipulate in respectivul proiect de hotarare prin raportarea la preturile anterioare avand in vedere ca proiectul prevedea cresteri de 100% sau chiar 500% pentru anumite taxe. Am considerat ca o crestere de 50%, unitara, pentru toate aceste taxe este mai logica si mai usor de gestionat de catre companiile de taximetre si de public deoarece aceste taxe se regasesc in tarifele de transport in regim de taxi. Este adevarat ca aceste tarife nu au mai fost crescute din anul 2011. Chiar si asa, aceste cresteri trebuie sa fie facute progresiv, anual si nu brusc, la o distanta mare de ani si cu majorari semnificative. Colegii din Comisia de Buget-Finante au fost de accord in majoritate cu aceste modificari si am facut amendamentele pe care le-am prezentat in plenul sedintei. Acestea au fost aprobate cu 13 voturi pentru. Ulterior proiectul de hotarare a trecut si in plenul Consiliului Local, cu 16 voturi.”

In acest context, s-a stabilit suma de 150 de lei pentru urmatoarele taxe:
-eliberarea, vizarea sau modificarea autorizatiei de transport,
-eliberarea autorizatiei taxi,
-eliberarea prelungirea valabilitatii autorizatiei taxi,
-pentru modificarea autorizatiei taxi cu ocazia inlocuirii autoturimului sau incetarea contractului de leasing si trecerea acestuia in proprietate si/sau schimbarea numarului de inmatriculare.

Initial, taxa propusa a fost de 200 de lei pentru fiecare insa datorita amendamentelor facute de Daniela Bazarea, acestea au scazut la 150 de lei.

Totodata in proiectul de hotarare pentru eliberarea si prelungirea valabilitatii autorizatiilor de dispecerat, dar si pentru eliberarea unui duplicat al autorizatiei taxi, al autorizatiei de transport precum si al autorizatiei de dispecerat taxa propusa de catre Primaria Baia Mare a fost de 500 de lei, fiecare insa si aici Bazarea a facut amendamente, iar suma ramasa si aprobata a fost de 150 de lei, fiecare. Pentru eliberarea ecusoanelor de taxi, taxa a ramas de 100 de lei.

De precizat ar mai fi faptul ca atat pentru autoturismele fara emisii de CO2 cat si pentru autoturismele adaptate transportului persoanelor cu handicap, care utilizeaza fotoliul rulant, se va aplica o reducere de 100% de la plata taxelor.

In ceea ce priveste taxa/km, aceasta a ramas de 3 lei cu toate ca reprezentantii taximetristilor au solicitata ca tariful maximal sa creasca la 4 lei/km.

Daniela Bazarea: “In legatura cu tariful de distanta maximal, reprezentantii companiilor de taxi au solicitat ca majorarea acestuia, -avand in vedere ca si acesta este plafonat din 2011-, sa creasca la 4 lei/km. Trebuie sa va spun ca legislatia prevede inaintarea unui memoriu, in care sa se justifice noul pret solicitat, in acest caz de 4 lei/km, precum si o solicitare scrisa din partea acestor reprezentanti. Din acest motiv nu s-a putut mari tariful de distanta maximala dupa cum isi doreau insa companiile au posibilitatea de a inainta aceste documente, prevazute de lege, Primariei Baia Mare. Ulterior va fi propus, spre dezbatere, Consiliului Local unde, cel mai probabil, consilierii vor aproba.”

Numarul maxim de autorizatii de taxi, in municipiul Baia Mare, a fost stabilit la 581, pentru o perioada de 5 ani. In ceea ce priveste culoarea caroseriei autoturismelor folosite in regim de taxi aceasta trebuie sa fie alba.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. vera

    As vrea sa stiu de ce e plafonat numarul de autorizatii taxi,ar trebui sa poata sa practice taximetria orice persoana care indeplineste conditiile necesare.La orice activitate se dau cate autorizatii doreste lumea numai la taxi , nu.Este o smecherie si o excrocherie cu acestea,Care-i treaba primariei ca sant mai multi ce vor sa practice taximetria,e treaba celor ce vor,nu a primariei,ei sa incaseze bani si sa dea acte celor ce vor sa faca taximetrie.
    Familia noastra are o expierenta neplacuta cu primaria,aveam un pfa,aveam masina in taxi unde lucra sotul meu,iar fiul meu nu putea ca nu era srl, am intrebat la ambient unde se dau autorizatiile sio zis sa punem masina pe srl ca se poate,iar cand am pus masina pe srl nu s-a mai putut,nu au vrut.Aveam licenta,aveam masina noua si nu putea tata si fiu sa lucreze ca asa stateau treburile,incurcau oamenii si isi bateau joc de ei.
    e o mafie .

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1