Taxele si impozitele au reprezentat 20,3% din cheltuielile lunare ale unei gospodarii, anul trecut 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Impozitele asupra veniturilor, contributiile la bugetele de asigurari sociale, cotizatiile si alte impozite si taxe au detinut, in 2016, o pondere de 20,3% din cheltuielile totale ale unei gospodarii, ridicandu-se, in medie, la suma de 513 lei/luna, se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS) transmisa la solicitarea AGERPRES.

Din aceasta suma, impozitul pe salariu a reprezentat 39,7%, fata de 39,5%, in 2015, iar contributiile de asigurari sociale (pentru pensie, la fondul de somaj si pentru asigurarile de sanatate) 58,4%, comparativ cu 56,3%, in 2015.

Tot in anul 2015, ponderea taxelor si impozitelor era de 19% din cheltuielile totale, iar suma se ridica la 446,1 lei/gospodarie.

”Impozitele, contributiile, cotizatiile, taxele detin o pondere mare in cheltuielile totale ale gospodariilor in ale caror venituri predomina veniturile salariale. Astfel, in anul 2016, ponderea acestora in cheltuielile totale a fost de 29,2% pentru gospodariile de salariati, comparativ cu 13,6% pentru cele de someri, 9,8% pentru gospodariile de pensionari, 4,9% pentru cele de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole si numai 3,7% in cazul gospodariilor de agricultori”, se noteaza in document.

De altfel, in anul 2016, cuantumul mediu al transferurilor aflate in sarcina gospodariilor de salariati a fost de 13,9 ori mai mare decat al celor platite de gospodariile de agricultori, de 10 ori mai mare decat transferurile platite de gospodariile de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole, de 5,6 ori mai mare decat al celor de
pensionari si de 4,1 someri sau mai mare decat al gospodariilor de someri.

Principala destinatie a cheltuielilor gospodariilor — consumul — a detinut, in medie pe ansamblul gospodariilor, 71,7% din cheltuielile totale. Cheltuielile de consum au reprezentat 1.810 lei/luna/gospodarie, iar cheltuielile banesti pentru cumpararea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile in unitatile de alimentatie publica), nealimentare si pentru plata serviciilor s-au ridicat la 1.612 lei/luna (63,9% din cheltuielile totale).

Potrivit INS, cealalta parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare si nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodariei), a fost egala cu 198,1 lei/gospodarie si a reprezentat 7,8% din cheltuielile totale.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole