Teheranul cere suspendarea sanctiunilor americane care afecteaza grav populatia iraniana

home camp2
home camp2
home camp2

Sanctiunile americane impotriva Iranului trebuie imediat suspendate deoarece “timpul se scurge” pentru populatia iraniana, care deja sufera din cauza reintroducerii acestora, a declarat miercuri Teheranul in fata Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Iranul si-a prezentat pledoaria finala la sfarsitul unui proces intentat in iulie impotriva Washingtonului pentru a obtine ridicarea sanctiunilor impuse de presedintele american Donald Trump impotriva Republicii Islamice.

“Timpul se scurge pentru Republica Islamica Iran”, a declarat in fata judecatorilor reprezentantul iranian, Mohsen Mohebi.

“Milioane de oameni care traiesc in aceasta tara sufera deja profund din cauza sanctiunilor reintroduse de Statele Unite”, a continuat el.

Donald Trump a retras in luna mai Statele Unite din acordul nuclear semnat de Teheran si marile puteri in 2015, care a avut drept scop impiedicarea Iranului sa obtina arma atomica.

Aceasta retragere a marcat reintroducerea unor sanctiuni americane dure impotriva Iranului, intre care blocarea tranzactiilor financiare si a importurilor de materii prime, precum si masuri care penalizeaza achizitiile in sectoarele auto si al aviatiei comerciale.

Primele sanctiuni americane, impuse la inceputul lunii august, vor fi urmate de altele care afecteaza sectorul petrolier si al gazelor naturale, care joaca un rol esential in economia iraniana.

Pe de alta parte, Ministerul de Externe iranian a reactionat miercuri la o informatie publicata cu o zi inainte de Reuters potrivit careia Franta le-a cerut diplomatilor sai sa amane pe termen nedefinit toate calatoriile neesentiale in Iran. Un oficial al ministerului a afirmat ca Iranul ar trebui sa ramana vigilent in legatura cu “dusmanii” care incearca sa afecteze legaturile intre tari.

Franta este unul dintre cei mai importanti sustinatori ai acordului nuclear incheiat in 2015 intre Iran si marile puteri, noteaza Reuters.

“Relatiile dintre Iran si Europa, in special dintre Iran si Franta, au dusmani si ar trebui sa fim vigilenti fata de actiunile lor”, a declarat Bahram Qasemi, citat de stat de agentia de stiri IRNA.

“Restrictia de calatorie pentru diplomatii francezi (in Iran) nu este corecta”, a mai spus el.

SUA au respins ferm, marti, competenta Curtii Internationale de Justitie (CIJ) in procedura angajata de Iran. In opinia Washingtonului, CIJ nici nu ar trebui sa-si piarda timpul studiind procedura angajata de Republica Islamica. Pur si simplu nu este de resortul Curtii ONU sa emita judecati in diferendul intre cele doua tari, argumenteaza delegatia americana ce s-a deplasat la Haga, sediul CIJ.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *