Telefoanele mobile nu trebuie tinute langa corp sau pat, potrivit unui indrumar publicat in SUA

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Cresterea numarului de utilizatori de telefoane mobile in Statele Unite, in special din randul copiilor, a determinat Departamentul de Sanatate Publica din California (California Department of Public Health – CDPH) sa publice pe site-ul sau un indrumar adresat persoanelor si familiilor care doresc sa reduca expunerea la energia de frecventa radio emisa de acest tip de dispozitive, informeaza luni The Telegraph, transmite AGERPRES.

Desi comunitatea stiintifica nu a ajuns la un consens in ceea ce priveste riscurile asociate utilizarii telefoanelor mobile, studiul sugereaza ca folosirea pe termen lung a acestor dispozitive ar putea afecta sanatatea oamenilor.

”Chiar daca stiinta inca evolueaza, exista ingrijorari in randul unora dintre profesionistii din domeniul sanatatii publice si al membrilor publicului cu privire la expunerea pe termen lung si la utilizarea intensa a energiei emise de telefoanele mobile”, a declarat directoarea CDPH, dr. Karen Smith, din cadrul Serviciului de sanatate publica din SUA, citata la 13 decembrie pe site-ul institutiei. ”Se stie ca pasii marunti, cum ar fi evitarea tinerii telefonului mobil in buzunar si mentinerea acestuia la distanta de pat in timpul noptii pot reduce expunerea, atat pentru copii cat si pentru adulti”, a precizat aceasta.

Telefoanele mobile emit energie de frecventa radio, o forma a radiatiilor electromagnetice, atunci cand trimit si primesc semnale catre si de la releele de telefonie mobila, iar unii oameni de stiinta si reprezentanti ai autoritatii sanitare sunt de parere ca aceste unde pot avea impact asupra sanatatii umane.

Numarul de utilizatori de telefonie mobila din Statele Unite a crescut in ultimii ani in mod dramatic. Circa 95% dintre americani detin un telefon mobil, iar 12% se bazeaza zilnic pe smartphone-uri pentru acces la internet. In plus, varsta medie la care copiii primesc primul lor telefon este acum de 10 ani, iar majoritatea isi tin dispozitivele la ei sau in apropiere in cea mai mare parte a zilei si in timp ce dorm.

”Creierele copiilor continua sa se dezvolte de-a lungul adolescentei si ar putea fi mult mai afectate de utilizarea telefoanelor mobile”, a declarat dr. Smith.

“Parintii ar trebui sa aiba in vedere reducerea timpului pe care copiii lor il petrec utilizand telefoanele mobile si sa ii incurajeze sa isi opreasca dispozitivele in timpul noptii”, a completat directoarea CDPH.

Noul indrumar al CDPH cuprinde sfaturi practice atat pentru adulti cat si pentru copii, pe care acestia le pot urma pentru reducerea expunerii la energie de frecventa radio ca urmare a utilizarii telefoanelor mobile.

Printre recomandari se numara: mentinerea telefonului mobil la distanta de corp, reducerea utilizarii acestuia cand semnalul este slab si evitarea folosirii dispozitivului pentru a transmite fisiere audio sau video sau descarcarea ori incarcarea unor fisiere de dimensiuni mari.

De asemenea, este indicata pastrarea telefonului mobil cat mai departe de pat in timpul noptii, indepartarea castilor handsfree cand nu se efectueaza un apel si evitarea produselor care pretind ca blocheaza undele electromagnetice deoarece acestea pot, din contra, sa creasca aceasta expunere, mai arata sursa citata.

Noile recomandari nu reprezinta o surpriza, noteaza Forbes, care aminteste ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a clasificat, incepand din 2011, radiatiile de la telefoanele mobile drept un ”posibil carcinogen”, recunoscand totodata ca este nevoie de efectuarea unor cercetari amanuntite in acest sens. Ramane de vazut daca si alte state americane vor publica la randul lor astfel de linii directoare, precizeaza Forbes.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *