Temperatura in zona Golfului poate depasi limita suportabila pana la sfarsitul secolului

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

caldura secetaTemperatura in zona Golfului poate depasi limita suportabila pana la sfarsitul secolului daca emisiile de gaze cu efect de sera continua sa creasca, potrivit unui studiu publicat luni in revista “Nature”, informeaza agentia France Presse citata de Agerpres.

Organismul uman se poate adapta la temperaturi extreme datorita transpiratiei, cu conditia ca temperatura de condensare, care masoara raportul dintre temperatura si umiditate, sa ramana sub un prag de 35 grade Celsius, scriu autorii studiului.

“Acest prag defineste limita de supravietuire pentru oameni aflati intr-o forma buna, intr-un mediu extern bine ventilat iar acesta este mai coborat pentru cei mai multi oameni”, scriu cercetatorii Jeremy Pal, profesor la Universitatea Loyola Marymount din Los Angeles si Elfatih Eltahir, de la Massachusetts Institute of Technology din Cambridge (SUA).

“Dincolo de acest prag, corpul nu se poate racori, iar supravietuirea indivizilor in exterior, inclusiv a celor tineri si cu o buna stare de sanatate, este serios amenintata”, spun ei.

Bazandu-se pe simulari climatice regionale, cercetatorii cred ca “varfurile de temperatura umeda din regiunea Golfului sunt susceptibile sa treaca si dincolo de acest prag critic”, in cazul in care emisiile de gaze cu efect de sera raman pe traiectoria lor actuala.

Aceste depasiri punctuale intervin in mari orase cum sunt Abu Dhabi, Doha, Dubad, Dhahran si Bandar Abbas, au spus ei.

In cativa ani, acestea ar putea avea un impact semnificativ asupra ritualurilor de la Mecca, in care milioane de pelerini musulmani se roaga in aer liber.

Aceste ritualuri “vor deveni probabil periculoase”, in special pentru sanatatea pelerinilor mai varstnici, avand in vedere ca pelerinajul are loc in timpul verii, spun cercetatorii.

Daca incalzirea nu se va reduce in mod semnificativ, habitatul locuitorilor din zona “ar putea fi afectat in mod grav in viitor”, avertizeaza specialistii citati de AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *