Temperaturi peste medie in sud-est si vestul extrem, in august; precipitatii deficitare in cea mai mare parte a tarii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

canicula-apa-alba24-roTemperatura medie a aerului se va situa in luna august peste normalul perioadei in sud-estul tarii si local in sud, est si in vestul extrem, iar in restul teritoriului vor fi valori termice apropiate de media climatologica, reiese din prognoza de specialitate valabila pentru intervalul august – octombrie 2016, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna august este de 19,7 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 — 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori de temperatura intre 15 si 23 de grade Celsius in Moldova, intre 18 si 23 de grade Celsius in Muntenia, intre 19 si 23 de grade Celsius in Banat, iar temperaturi ceva mai scazute, intre 16 si 20 de grade Celsius, se vor semnala doar in zona Transilvaniei.

In luna august, cantitatile totale de precipitatii vor fi deficitare in cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuala a precipitatiilor este de 64,7 litri/metrul patrat pentru aceasta luna. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Muntenia (pana la 95 l/mp), Transilvania (pana la 90 l/mp), dar si in Oltenia si Maramures, pana la 88 l/mp, respectiv 81 litri/mp.

In luna septembrie, temperatura aerului va avea valori peste normele climatologice in sud-estul si local in sudul, estul si extremitatea de vest a tarii, iar in rest temperaturile medii lunare vor fi apropiate de norme, insa precipitatiile vor fi deficitare in majoritatea regiunilor, exceptand centrul tarii, unde acestea vor fi apropiate de valorile normale.

Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei (intre 10 si 17 de grade Celsius) si a Transilvaniei (intre 11 si 16 grade Celsius), in timp ce valori termice medii usor mai ridicate se vor consemna in Dobrogea, Banat, Oltenia si Muntenia, de pana la 19 de grade Celsius. Media multianuala lunara pentru luna septembrie este de 14,8 grade Celsius.

Mai multe pe agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2