Temperatura oceanelor lumii creste intr-un ritm mai rapid decat se estimase anterior, acestea captand mare parte din emisiile asociate schimbarilor climatice, au atras atentia oamenii de stiinta intr-un studiu publicat joi in Science, citat de Thomson Reuters Foundation.
Caldura oceanelor – inregistrata cu ajutorul a mii de roboti plutitori – a continuat sa stabileasca recorduri in ultimul deceniu, estimarile indicand ca 2018 va fi cel mai calduros an de pana acum si va intrece recordul din 2017, potrivit analizei realizate de Academia de Stiinte din China.
Aceasta face ca nivelul apelor sa creasca, pe masura ce oceanele se incalzesc si se extind, si sa alimenteze uragane mai intense si alte evenimente meteorologice extreme, au avertizat oamenii de stiinta.
Incalzirea, masurata din 1960, este mai rapida decat au prevazut anterior oamenii de stiinta intr-un raport din 2013 privind incalzirea oceanelor al Grupului Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), se arata in concluziile studiului.
„Este determinata, in principal, de acumularea in atmosfera a gazelor cu efect de sera, precum dioxidul de carbon, ca urmare a activitatilor umane”, a explicat unul dintre autorii principali ai cercetarii, Lijing Cheng, de la Academia de Stiinte din China.
Tendinta de crestere a temperaturii oceanelor „este pur si simplu o semnatura a cresterii gazelor cu efect de sera din atmosfera”, a adaugat Cheng.
Climatologi reputati au atras atentia in luna octombrie ca lumea mai are la dispozitie circa 12 ani pentru a schimba traiectoria de la tendinta in crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera catre sisteme mai curate bazate pe energie regenerabila, in caz contrar existand riscul confruntarii cu unele dintre cele grave efecte ale schimbarilor climatice – agravarea deficitului de apa si de alimente, furtuni mai puternice, valuri de canicula si alte fenomene meteorologice extreme, dar si cresterea nivelului apelor.
In ultimii 13 ani, un sistem global de observare a oceanelor, numit Argo, a fost utilizat pentru a monitoriza schimbarile in temperaturile oceanelor, a spus Cheng, acesta contribuind la obtinerea unor date mai fiabile pe care se bazeaza noile inregistrari consemnate privind recordurile de caldura din oceane. Sistemul are aproape 4.000 de roboti flotanti, care plutesc pe oceane si se scufunda la adancimi de 2.000 de metri odata la cateva zile si inregistreaza valorile de temperatura si alti indicatori in timp ce se ridica la suprafata. Datorita datelor colectate astfel, oamenii de stiinta au observat o crestere a intensitatii precipitatiilor si furtuni mai puternice, cum a fost cazul uraganelor Harvey din 2017 si Florence din 2018.
Oceanele reprezinta sursa de energie a furtunilor si, pe masura ce temperaturile cresc, ele pot alimenta astfel de fenomene meteorologice facandu-le mai puternice. Potrivit lui Cheng, este de asteptat ca furtunile care vor avea loc in 2050 – 2100 sa fie mai puternice in comparatie cu cele din perioada 1950 – 2000. Cercetatorul a mentionat ca oceanele, care au absorbit pana acum peste 90% din energia solara suplimentara captata de cresterea emisiilor, vor continua sa se incalzeasca. ”Deoarece oceanul are o mare capacitate de incalzire, el este caracterizat drept un raspuns intarziat la incalzirea globala, ceea ce inseamna ca incalzirea oceanelor ar putea fi mai grava in viitor”, a spus cercetatorul.
„De exemplu, chiar daca indeplinim obiectivul Acordului de la Paris (de limitare a schimbarilor climatice), oceanul va continua sa se incalzeasca, iar nivelul marilor va continua sa creasca. Impactul lor va continua”, a atras atentia Cheng.
Totusi, in cazul in care obiectivele Acordului de la Paris de a mentine incalzirea globala „sub +2 grade Celsius sau, de preferinta, la +1,5 grade Celsius vor putea fi indeplinite, efectele negative estimate pana in anul 2100 ar putea fi reduse la jumatate, a subliniat cercetatorul. Pentru moment insa, emisiile asociate schimbarilor climatice continua sa se accentueze si ”nu cred ca se face destul pentru a rezolva problema cresterii temperaturilor”, a mai spus el.