Tensiunile geopolitice au readus euro la 4,58 lei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Riscul aparitiei unui conflict armat, chiar nuclear, in Peninsula Coreeana, dupa schimbul dur de replici intre Washington siPyongyang, a produs o crestere a aversiunii de risc in randul investitorilor.

In acest context, s-au majorat plasamentele in active considerate drept „refugiu”, precum francul elvetian, yenul japonez, dolarul american sau aurul. In acelasi timp monedele de la marginea zonei euro, cum este si leul, au inregistrat deprecieri.

Cursul euro a crescut de la 4,5635 la 4,5780 lei, la finalul intervalului, cea mai ridicata medie incepand cu 7 iulie, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,571 si 4,586 lei, cu inchiderea in jurul cotatiei de 4,577 lei.

In opinia lui Mugur Isarescu, de la inceputul anului, miscarea cursului euro/leu a fost decorelata de evolutiile din regiune, pe fondul tensiunilor politice si sociale din acest an, ceea ce nu a lasat loc de apreciere pentru leu, asa cum a atentionat de mai multe ori de la inceputul anului.

Pana la sfarsitul acestei luni, leul va fi aparat de intrarile mai mari de valuta la casele de schimb.

Pe termen lung vor apare presiuni asupra cursului si politicii monetare a BNR, provocate de cresterea inflatiei. Conform ultimei prognoze a BNR prezentate de Mugur Isarescu, aceasta se va situa la finalul anului la 1,9%, pentru ca la finalul anului viitor sa sara la 3,2%. Estimarea pentru 2019 plaseaza cresterea preturilor la 3,5%.

La cresterea inflatiei va contribui si recenta propunere de majorare cu peste 40 de bani a accizelor la produsele petroliere, care vor declansa un efect de cascada in intreaga economie.

La finalul saptamanii precedente, dolarul a atins minimul ultimelor 31 de luni, de 3,8417 lei. In perioada analizata el a recuperat o parte din pierderi si a urcat pana la 3,9057 lei, la finalul ei media fiind stabilita la 3,8950 lei, intr-o sedinta in care cotatiile au fluctuat intre 3,861 si 3,901 lei.

De la aproape 1,155 franci/euro, in 4 august, moneda elvetiana fluctua la finalul perioadei pe pietele internationale intre 1,127 si 1,139. In consecinta, cursul a crescut de la 3,9745 la 4,0508 lei.

Perechea euro/dolar a fluctuat in jurul pragului de 1,18 dolari, la finalul perioadei tranzactiile realizandu-se intre 1,1749 si 1,1846 dolari, pietele americane inchizandu-se la 1,1822 dolari.

In opinia analistilor, cresterea modesta in iulie a preturilor de consum din SUA, cu doar 0,1%, are ca efect reducerea sanselor ca Rezerva Federala americana sa decida, pana la sfarsitul anului, o a treia majorare a dobanzii sale cheie.

Analiza cuprinde perioada 7 – 11 august

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *