septembrie 17, 2021

Teodorovici: Actul normativ privind scoaterea Vamii din subordinea ANAF va fi adoptat in iulie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Actul normativ privind scoaterea Vamii din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) va fi prezentat in iunie spre dezbatere publica si adoptat in luna iulie, a afirmat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la Forumul “Managementul integrat al frontierelor in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene”, informeaza AGERPRES.

“Astazi doamna presedinte Calugareanu (Mirela Calugareanu – n.r.), noul presedinte al ANAF, are ca prima sarcina, una dintre multele sarcini pe care le are, si prezentarea intr-o scurta perioada a unui pachet de acte normative care sa duca la schimbarea structurala a Vamii. Adica scoaterea sa din ANAF, prinderea ei, sa spunem, la Finante, sub autoritatea ministrului de Finante, nu subordonata, nu sub o alta forma. Adica independenta totala, sa spunem. Pentru ca asa e normal sa fie, nu cum s-a facut in 2013 de, repet, o “hahalera”. Ca aceasta a fost dorinta, de a lua puterea si a avea totul intr-o singura mana.

Nu, este o structura care sa fie independenta si sa actioneze in baza unor principii, reguli, asa cum sunt la nivel european stabilite si fara niciun fel de influenta a politicului in aceasta zona….Cred ca doamna presedinte s-a si uitat pe actul normativ. Si ordonanta si HG-ul se vor prezenta in mod public pentru dezbatere, pentru discutii, pentru a vedea exact modul in care aceasta structura va fi gandita si cred ca pana la finalul lunii iunie, de fapt nu cred, sigur, se va si prezenta astfel incat in luna iulie deja sa fie actul adoptat. Actul primar si dupa aceea si actul normativ secundar, adica HG-ul”, a spus Eugen Teodorovici.

El a mentionat ca exista “voci” atat din interior cat si din exteriorul sistemului care nu doresc schimbarea, respectiv “ruperea de ANAF” pentru a slabi sistemul vamal din Romania.

Ministrul Finantelor a declarat ca este nevoie de stabilirea unui statut al personalului din Vama si din zona ANAF-ului, dar si de stabilizarea personalului, pentru ca “a fost o practica a multor ani de zile de a tine personalul fie interimar, fie numit pe o anumite perioade tocmai pentru a instabilitate sau o dependenta de cineva sau de ceva”.

In ceea ce priveste achizitia de echipamente pentru Vami, Teodorovici spuen ca ea trebuie considerata ca fiind aparte si aferenta unei infrastructuri critice, dar pana la final de an ar urma sa fie luate echipamentele necesare pentru unele puncte de frontiera, precum Albita.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2