septembrie 27, 2021

Teodorovici: Bugetul pentru anul viitor depaseste 1.000 miliarde lei pentru prima data; 2019, un an al investitiilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Bugetul de stat pentru 2019 depaseste pentru prima data 1.000 de miliarde de lei, Produsul Intern Brut fiind estimat la 1.022 miliarde de lei, iar anul viitor va fi unul al investitiilor, afirma ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, informeaza AGERPRES.

“Facem istorie. Avem circa 1.022 miliarde PIB estimat pentru anul viitor. Trebuie sa fie un buget bine dezbatut pentru a arata de unde vin banii, unde se duc, mai ales pe zona de investitii. Mizam pe o crestere economica de 5,5%. Vrem sa mergem pe un deficit mult mai scazut decat in 2018. Este o obligatie pe care o asumam fata de Comisia Europeana, fata de structurile internationale”, a afirmat ministrul Finantelor marti seara, la Antena 3.

Acesta a precizat ca bugetul Ministerului Educatiei creste cu 15% fata de acest an, conform protocolului incheiat cu sindicatele din invatamantul universitar si preuniversitar, iar bugetul Sanatatii va fi mai mare cu 8%.

“Pe Educatie am semnat un protocol cu sindicatele din invatamantul universitar si preuniversitar unde ne-am angajat la o crestere anuala a bugetului cu 15% fata de anul curent si asta se va face an de an, pana cand atingem angajamentul din Constitutie de 6% din PIB pentru Educatie. Cel putin pe Educatie avem o crestere de 15% fata de anul acesta, iar la Sanatate o crestere de 8%”, a explicat seful de la Finante.

Totodata, acesta a mentionat ca bugetele institutiilor vor fi mai mari sau mai mici fata de 2018 in functie de modul in care fiecare ordonator de credite isi va justifica actiunile pentru anul urmator.

“Anul 2019 trebuie sa fie un an al investitiilor. Bugetul trebuie sa intre la vot in Parlament dupa ce este foarte bine discutat, pe fiecare capitol in parte, pe institutii, pe ordonatori principali de credite. Sa se arate foarte clar ca este orientat catre investitii. Pe de-o parte sa ne onoram investitiile asumate pe zona de venituri ale populatiei, adica pensii si salarii, dar in paralel la fel de mult si partea de investitii. Se spunea ca, daca Romania va mai construi o autostrada, depaseste Portugalia la partea de PIB. Deci, este foarte important pentru noi ca tara sa investim. Am purtat niste discutii pe zona de infrastructura mare, de transport in special, astfel incat sa stim clar ce facem anul viitor si lumea sa inteleaga exact care este stadiul fiecarui proiect in parte si sa ne poata contabiliza dupa ceea ce spunem foarte clar pe fiecare tronson de autostrada, drum expres, cale ferata sau altceva”, a aratat Eugen Teodorovici.

Referitor la faptul ca bugetul nu poate fi aprobat fara acordul CSAT, ministrul Finantelor considera ca, din punct de vedere al bugetului, Parlamentul este suveran.

“Peste CSAT, Parlamentul este totusi suveran din punct de vedere al bugetului. Adica si un aviz in CSAT poate fi discutat, comentat si votat poate intr-un alt fel”, a precizat Eugen Teodorovici.

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care a avut loc marti, a fost suspendata de presedintele Klaus Iohannis, urmand sa fie reluata pe data de 19 decembrie.

“Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care a avut loc marti, a fost suspendata de catre presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului, avand in vedere faptul ca ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apararea tarii si securitatea nationala, fapt care a generat discutii prelungite. Drept urmare, presedintele Romaniei a decis reluarea sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in data de 19 decembrie, pentru continuarea analizei subiectelor aflate pe ordinea de zi”, a informat Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2