Teodorovici, despre amnistia fiscala: Pana la final de octombrie lucram la Ministerul de Finante sa facem o propunere de pachet de astfel de masuri

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Finantelor Publice lucreaza pentru a face, pana la finalul lunii octombrie, o propunere de pachet de masuri in ceea ce priveste restructurarea financiara, a declarat miercuri seara, la Antena3 , ministrul de resort, Eugen Teodorovici, informeaza AGERPRES.

„Amnistia…i-am spus restructurare financiara. Am spus ca pana la final de octombrie lucram la Ministerul de Finante sa facem o propunere de pachet de astfel de masuri, pe categorii de contribuabili, cu datorii, fara datorii la stat. Dupa aceasta, se discuta la nivel de coalitie, in Guvern si sa luam o astfel de masura, pentru ca, repet, este moment T zero care trebuie sa se intample. Acest pachet de masuri face parte din acel pachet mare de masuri pentru zona economica, ca vorbim de insolventa, de zona asta de amnistie, sau cum ii spunem, restructurare financiara, ca vorbim de alte prevederi care sa sprijine mediul de afaceri, acea functie de mediere, nu mai poprim, nu mai blocam, mai ales in cazul primariilor. Statul inca, din pacate, azi vine si popreste si blocheaza conturile unor primarii. Cum, stat pe stat vine si (popreste n.r.)? Nu merge. Este un pachet foarte atractiv care va ataca, in sensul bun, toate categoriile din economie (la stat si la privat n.r), un tratament egal”, a explicat Teodorovici.

La mijlocul lunii trecute, ministrul Finantelor Publice declara ca nu a renuntat la amnistia fiscala, numai ca aceasta nu va fi efectiv o amnistie fiscala, ci un cadru prin intermediul caruia vor fi oferite si beneficii celor care s-au conformat voluntar.

„S-a discutat foarte mult de acea amnistie. Are acelasi obiectiv: de a relansa in economia din Romania companiile mari, in principal pe cele de stat, sa spunem, care astazi sunt tinute mai mult sau mai putin pe linie de… Nu renunt la niciun lucru care va fi bun pentru aceasta economie, sa stiti! Dar nu este o amnistie fiscala. Am spus: este, poate, un cadru care sa ofere tuturor categoriilor din economie anumite masuri, ca vorbim de firmele private sau de stat cu datorii la stat, ca vorbim de firmele care si-au achitat la timp, in 2017, datoriile si acum sa cream un mecanism care la anul viitor poate sa le faciliteze, sa spunem, plata fata de stat nu in momentul in care… adica sa-si poata rula banii o anumita perioada, si ceva celor care s-au conformat voluntar. Si pe persoana fizica la fel. Avem un istoric de cinci ani de zile in care ANAF-ul a emis la contribuabil decizia de impunere. Si atunci ca obligatie a ANAF pana la final de octombrie fac o centralizare pe fiecare contribuabil, iar daca plata se va realiza pana la final de an curent vor primi practic o reducere substantiala din acea suma”, spunea Eugen Teodorovici.

In schimb, la finele lunii iulie, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), afirma, intr-o conferinta, ca doar doi din zece intreprinzatori sustin amnistia fiscala, cu toate ca peste 44% ar avea un interes personal in declararea voluntara a veniturilor nefiscalizate.

CNIPMMR a realizat, in perioada 23 – 29 iulie 2018, un sondaj privind utilitatea aministiei fiscale. Conform sondajului, la intrebarea ‘Sustineti oportunitatea adoptarii masurii amnistiei fiscale?’, 76,2% din respondenti au spus ca nu sustin amnistia fiscala. In acelasi timp, la intrebarea ‘Cine considerati ca ar trebui sa beneficieze de masura amnistiei fiscale?’ respondentii au apreciat ca persoanele fizice (41,3%) si microintreprinderile (40,3%) ar trebui sa fie in principal vizate de aceasta masura.

Intrebati daca ‘Sunt interesati personal sa isi declare in mod voluntar veniturile nefiscalizate care au fost sustrase impozitarii?’, 55,6% din respondenti au declarat ca nu au un interes personal in aplicarea acestei masuri, doar 44,4% mentionand ca ar putea fi interesati personal de amnistia fiscala.

In ceea ce priveste efectele care ar putea fi generate de adoptarea masurii de amnistie fiscala, 46% din respondenti au mentionat ca aceasta masura este una controversata cu efecte multiple si 30,2% ca va avea efecte negative, doar 23,8% considerand ca va avea efecte pozitive.

Printre cele mai importante efecte pozitive care ar putea fi generate de adoptarea masurii amnistiei fiscale, respondentii au mentionat reducerea sau chiar eliminarea penalitatilor de intarziere si nesanctionarea faptelor respective.

In ceea ce priveste efectele negative care ar putea decurge din aceasta masura, marea majoritate a respondentilor au evidentiat incurajarea neachitarii debitelor bugetare, alimentarea unei inclinatii si mai pronuntata spre evaziune fiscala, incalcarea principiilor de baza ale fiscalitatii, efectele negative asupra bugetului de stat si cresterea riscului infractional.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2