Teodorovici, despre inghetarea fondurilor UE in cazul incalcarii statului de drept: Trebuie sa fim pragmatici, nu cum li se nazare unora

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Uniunea Europeana trebuie sa fie pragmatica in discutiile din Parlamentul European privind inghetarea fondurilor UE pentru tarile care incalca statul de drept, intrucat se afla in competitie cu alte puteri ale lumii, care ”nu asteapta chestiuni care li se nazare unora sau altora”, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.

“Aici este o discutie mult mai larga, trebuie stabilite criterii, e un mecanism care trebuie stabilit in detaliu. Vorbim de bunastarea Uniunii Europene, vorbim de faptul ca suntem intr-o competitie cu alte puteri ale lumii. Celelalte puteri ale lumii nu asteapta chestiuni care li se nazare unora sau altora prin Parlament, Comisie, Consiliu. Nu, trebuie sa fim mult mai pragmatici la nivel european. Trebuie sa fim cu adevarat competitori sau, in fine, pe romaneste, sa ne incalece unii sau altii, economic, din afara Europei. Trebuie sa fim mult mai pragmatici”, a spus Teodorovici, intrebat care este opinia sa despre acest subiect.

Totodata, in ceea ce priveste discutiile pe tema fondurilor de coeziune, daca acestea trebuie sa scada sau creasca, Teodorovici a subliniat ca aceasta tema se discuta an de an.

“Unii isi doresc sa scada, altii sa creasca. Romania si alte state doresc pastrarea acelor anvelope financiare, atat in ceea ce priveste fondurile de coeziune, cat si politica agricola comuna. Acum este si un context care creeaza o situatie mai agitata, respectiv Brexit-ul, un contributor important. Trebuie sa gasim o cale sa suplinim diferenta de suma, in cazul in care se produce aceasta plecare. Dar sunt discutii si cautam cele mai bune abordari”, a aratat ministrul Finantelor.

Potrivit acestuia, este foarte important si modul in care se cheltuiesc banii.

“Orice fel de intarziere poate crea, asa cum a fost in precedentul cadru financiar, intarzieri in lant in fiecare stat membru. Trebuie sa invatam din experienta trecutului. Romania aduce un aport foarte important de expertiza, pe partea tehnica, si o implicare politica poate altfel decat era pana acum la nivel european”, a adaugat mai spus Teodorovici.

Prioritatile Presedintiei Romaniei a Consiliului UE si evaluarea rezultatelor presedintiei austriece din ultimele sase luni, precum si regulile de inghetare a platilor UE catre statele membre care intervin in instantele judecatoresti sau care nu iau masuri impotriva fraudei si a coruptiei, se afla pe agenda primei sesiuni plenare a Parlamentului European (PE) ce va avea loc in perioada 14-17 ianuarie la Strasbourg.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2