septembrie 17, 2021

Teodorovici, despre proiectul insolventei: Ma mira lipsa de asumare din partea Ministerului Justitiei a avizului pe un astfel de act

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca proiectul de act normativ privind insolventa va duce la curatirea mediului economic si se declara mirat de lipsa de asumare din partea Ministerului de Justitie a unui aviz pe un astfel de act, informeaza AGERPRES.

“Am senzatia ca e o lipsa de dorinta de asumare. Este un proiect al Guvernului. Incercam de cateva zile, tot stam, discutam, convenim un aviz din partea celor care sunt implicati, respectiv Justitie, Finante si alte institutii, dar, tot timpul, cand sa prinzi sa iei semnatura, atunci dispare semnatarul. Incep sa cred ca este vorba despre o incercare de fuga de asumare a unor decizii, a unor astfel de prevederi, si, repet, asta este si trebuie sa fie atributul Ministerului de Finante, zona insolventei, zona societatilor comerciale, nu atributul Ministerului de Justitie, pentru ca e zona economica (…) Ma mira foarte mult lipsa de asumare din partea Ministerului Justitiei a unui aviz pe un astfel de act. Asta este senzatia mea, poate ca gresesc. Dar este un act foarte important, care va duce la curatirea mediului economic (…) sunt foarte multe societati cu capital negativ, noi trebuie sa luam toate masurile pentru ca piata din Romania sa fie una curata, concurentiala”, a explicat Teodorovici, intr-o conferinta de presa.

El a subliniat ca mediul privat este pentru acest act normativ si “sensibil iritati” sunt cei care pierd anumite zone de influenta, anumiti practicieni sau anumite persoane care nu pot sa ocupe in acelasi timp mai multe pozitii.

“Pentru ca asta va stipula noua prevedere legala, pentru a evita un conflict de interese intre diferitele pozitii pe care o persoana ar putea sa le ocupe”, a precizat seful de la Finante.

Potrivit acestuia, statul propune prin aceasta modificare conversia creantelor in actiuni ale statului, care, ulterior, poate vinde acele actiuni. De asemenea, se prevede ca se intra mai greu in insolventa, deoarece trebuie cel putin 50% debite fata de stat pentru a cere insolventa, pentru “evitarea unor situatii care au permis din pacate ca acel numar foarte mare, cam de 28.000 de companii, sa fie intr-o situatie fie de insolventa, fie de reorganizare, fie de faliment”.

“63 de miliarde de euro, aproximativ, sunt cam 1.000 si ceva de companii care au plan de reorganizare, dar care in marea lor parte acumuleaza datorii fata de stat. Avem 6.000 si ceva de companii care sunt in observatie de ani de zile si care, culmea, acumuleaza datorii fata de stat. Dar sa lasam statul, sa ne uitam la mediul privat, pentru ca aceste companii, aflandu-se in situatia aceasta, perpetuandu-se, aceasta situatie creeaza in economie un cerc in care angreneaza si alte companii de buna credinta si carora la un moment dat le pot bloca activitatea”, a mai spus Teodorovici.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2