Teodorovici: Din a doua parte a anului, ne vom imprumuta deja pentru anii care urmeaza

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat joi, la Bistrita, ca incepand cu a doua parte a acestui an Romania va incepe sa se imprumute de pe piata externa “pentru anii care urmeaza”, pentru ca acest lucru s-ar putea face in conditii mai avantajoase pentru tara, informeaza AGERPRES.

“Romania se imprumuta exact in conditii de piata cum se imprumuta alte state, costurile nu sunt mai mari in cazul Romaniei fata de alte state si, un lucru foarte important: Romania, in acest an, va schimba logica pe datoria guvernamentala. In ce sens? In urmatoarea emisiune pe care Romania o va face in pietele externe, ne vom asigura exact necesarul de finantare pe acest an in acest sens, si din a doua parte a anului ne vom finanta asa cum vrem noi si vom impune costuri in piata pentru anul viitor. Adica exact cum face orice tara. Pana acum, Romania se imprumuta in anul in curs pentru ce avea de dat in anul in curs. Nu, noi trebuie sa schimbam filosofia aceasta si sa ne imprumutam deja pentru anii care urmeaza, pentru ca o putem face la costurile pe care le vrem noi ca tara, pentru ca atunci cand vrem sa ne imprumutam o facem doar daca pretul oferit este cel care ne convine”, a spus Teodorovici.

Ministrul a precizat ca strategia de finantare este una publica si ca faptul ca Romaniei i s-a acordat un imprumut pe 30 de ani arata increderea investitorilor in tara noastra.

“Romania se imprumuta in baza unei strategii pe care o prezinta in mod public la inceputul fiecarui an, deci nu este niciun secret. Fiecare investitor posibil, cetatean cunoaste exact care este nivelul de indatorare si de imprumuturi pentru Romania in timpul unui an de zile. Romania, la ultima sa emisiune, cand a iesit in pietele externe pentru 3 miliarde – stim foarte bine, au fost trei perioade de imprumut.

Cea la care vreau sa fac referire, cea de 30 de ani, cea mai lunga din istoria Romaniei de dupa Revolutie. Asta arata ce? Ca investitorii au foarte mare incredere in Romania. Daca va uitati pe structura investitorilor, o sa vedeti ca marea lor parte au fost din America si din Marea Britanie. Asta inseamna ca este o incredere foarte mare. Investesti intr-o tara pe termen lung cand esti sigur ca acea tara nu prezinta un risc – este logic si de bun simt chiar si pentru cei de la clasele primare”, a afirmat Teodorovici.

Ministrul Finantelor Publice a mai declarat ca imprumuturile vor acoperi deficitul bugetar estimat pentru acest an, dar si scadentele.

“Da, Romania se va imprumuta pentru ca asa este mersul oricarei economii din lumea asta. Romania are, stiti foarte bine, un deficit pe care si l-a asumat pentru anul acesta, undeva la 28 miliarde de lei, dar are si foarte multe scadente care an de an se ating si pentru care trebuie sa asiguri partea de finantare fie in lei, fie in euro, fie in alta moneda in care te-ai imprumutat acum multi ani de zile”, a spus Teodorovici.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2