TERMENE CARE EXPIRĂ – Gunoaiele de la Satu Nou de Jos și Teplița nu le vrea nimeni

Cumva gunoaiele adunate la Satu Nou de Jos, strada Oborului din Baia Mare, respectiv de la Sighetu Marmației trebuie duse undeva. Însă ce ne facem când aceste deșeuri nu sunt dorite de nimeni? Pe amplasamentul stației de sortare operată de cei de la Drusal sunt acumulate cantități mari de deșeuri stocate în perioada octombrie 2022-februarie 2023. Garda de Mediu Maramureș a verificat săptămânal acest amplasament, stabilind măsuri de remediere și sancționând contravențional operatorul cu amendă de 50.000 lei pentru nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor stabilite.

”Operatorul s-a angajat să elimine întreaga cantitate de deșeuri stocate pe amplasament până la data de 17 iunie 2023”, arată Garda de Mediu Maramureș. Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș, a precizat că până la data de 21 mai au fost eliminate 7740,14 tone din cele cca 10.000 de tone, suprafața pe care sunt stocate în prezent diminuându-se de la 3000 mp la 1500 mp.

Mai este bine de știut că, potrivit obligațiilor de mediu stabilite de Agenția de Protecție a Mediului Maramureș, termenele scadente pentru transportarea la un depozit autorizat a deșeurilor stocate temporar pe cele două platforme de stocaree fiind 10 octombrie 2023 pentru platforma de deșeuri de la Satu Nou de Jos și 27 februarie 2024 pentru platforma de deșeuri de la Teplița-Sighet.

Oficialii Gărzii de Mediu Maramureș recunosc că există un risc foarte mare ca aceste termene să nu fie respectate, asta ținând cont și de faptul că nu niciun depozit autorizat nu a acceptat până acum să primească aceste deșeuri.
Sunt și primari care sunt nemulțumiți. Este cazul primarului din Groși, Daniel Boltea, care a avut o intervenție în cadrul ședinței Clegiului Prefectural de la finele lunii mai.

„Din păcate atunci când ajung la operator, să verificați să vedeți că împărțirea privind gradul de conformitate se face aleatoriu sau pe niște criterii nelegale, ca să nu spun altceva. Și atunci, dacă eu mă implic în această activitate într-un mod foarte intens, nu e corect ca o parte din procent din ceea ce colectez, să se împartă la celălalt UAT. Din păcate în felul acesta încurajăm cu adevărat să nu se colecteze. Dacă Garda de Mediu își făcea treaba într-un mod mai serios, nu se ajungea ca astăzi să fie localități unde să nu se facă colectare selectivă”, a declarat Florin Daniel Boltea, primarul comunei Groși, subprefectul Crina Chilat a recunoscut că sunt multe sesizări din partea cetățenilor.

”Au fost foarte mulți cetățeni din județ care au semnalat faptul că s-au conformat acestei selectări a gunoaielor, în funcței de pubelel primite dar spun că vine operatorul și cum le vede la poartă, toate le golește de-o dată”, a declarat Crina Chilat.

Referitor la acest aspect, oficialii Gărzii de Mediu Maramureș spun că sunt conștienți de problemă, însă au precizat că cei de la ADI Deșeuri Maramureș sunt cei în măsură să stabilească dacă operatorul de salubritate își respectă prevederile contractuale. Mai mult, tot în contract ar trebui să fie prevăzute și sancțiuni pentru astfel de situații.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu