Teroarea psihica III – Secretarul Lia Muresan, complice la abuzul primarului Chereches

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Decizia prin care primarul baimarean, Catalin Chereches, l-a mutat pe consilierul Liviu Pop la Serviciul de Salubrizare a fost atacata cu o plangere prealabila, adresata edilului. In argumentele expuse, sindicalistul Liviu Pop arata motivele pentru care mutarea sa este una abuziva, impunandu-se anularea deciziei.

In primul rand, actul emis de Catalin Chereches a incalcat Legea functionarilor publici, el neavand avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) pentru a efectua mutarea respectiva. Conform Legii 188, art. 107, “Autoritatile si institutiile publice au obligatia de a solicita Agentiei Nationale a Functionarilor Publici avizul privind functiile publice in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) stabilirea sau modificarea structurii de functii publice pentru fiecare institutie publica, in parte, de catre conducatorul acesteia;
b) modificarea calitatii posturilor;
c) reorganizarea activitatii institutiei publice”.
In cazul lui Liviu Pop, NU exista avizul ANFP. Prima incalcare a legii.

Apoi, decizia NU este MOTIVATA. Conform aceleiasi Legi a functionarilor publici, „Mutarea temporara pe o alta functie publica se dispune MOTIVAT, in interesul institutiei publice, de catre conducatorul institutiei publice” (art. 91).
Decizia emisa de Catalin Chereches NU are MOTIVARE. A doua incalcare a legii.

Tot legea prevede ca mutarea opereaza pentru „o functie publica vacanta ECHIVALENTA, de ACEEASI CATEGORIE, CLASA si, dupa caz, de ACELASI GRAD PROFESIONAL, pentru care sunt indeplinite conditiile specifice prevazute in fisa postului”. Dispozitia emisa de Catalin Chereches nu face nicio referire la aceste aspecte. Liviu Pop explica si implicatiile pe care le are lipsa mentiunilor respective.

„Niciuna din aceste conditii nu este indeplinita, primarul, prin dipozitia emisa, rezumandu-se la a mentiona “cu repartizarea postului”, si prin asta comitand un abuz prin incalcarea tuturor drepturilor previzute de lege (stabilitate, cariera etc).

Intr-un rationament logic de bun simt, actiunea primarului de a emite o astfel de dispozitie ascunde in fapt altceva. Si anume faptul ca aceasta dispozilie nelegala constituie o veritabila retrogradare din funtie, opereaza practic ca o sanctiune disciplinara, abuziva, care explica si refuzul de a solicita ANFP avizul legal. Ori, in evaluarea anuala, calificatilul oblinut de mine este FB”, spune Liviu Pop.

Decizia semnata de Catalin Chereches omite sa faca mentiuni privind gradul profesional al functionarului public, in noul sau post. A treia incalcare a legii.

Pe langa acestea, mutarea in sine este un abuziva, pentru ca in cadrul Serviciului de Protectie Civila, unde lucreaza momentan Liviu Pop, organigrama prevede cinci posturi. Dintre acestea, doar trei sunt ocupate. Cu toate ca se lucreaza in regim de avarie, Catalin Chereches mai lasa un post neocupat, prin mutarea dispusa recent. Deci, atat de mare nevoie era de cineva la Serviciul de Salubrizare, ca poate lasa functionarea unui alt compartiment in doi oameni, in loc de cinci. Tocmai de acolo trebuia sa fie mutat cineva. Nu mai exista niciun alt post in Primarie care s-ar putea elibera, pentru a merge la Salubrizare, dupa ce serviciul respectiv a solicitat completarea organigramei cu un post.

Ca primarul Catalin Chereches nu cunoaste legea functionarilor publici nu e o mare tragedie. Are destui juristi care sa il sfatuiasca. Problema ingrijoratoare este aceea ca nici secretarul Lia Muresan, jurist de profesie, nu respecta prevederile legale. Ea si-a pus semnatura in dreptul vizei de legalitate pe actul respectiv, fiind complice la abuzul comis de Chereches. In mod normal, Muresan trebuia sa ii atraga atentia primarului Catalin Chereches ca se afla in fata unui act nelegal. In schimb, Muresan a vizat legalitatea (!), dandu-si concursul pentru comiterea abuzului.

Asadar, exista toate sansele pentru anularea actului respectiv, incalcarea legii fiind evidenta. La fel de evident este si faptul ca primarul nu o sa isi revoce propria decizie, astfel ca ea va fi atacata in instanta. Vizavi de acest aspect, Liviu Pop a solicitat si prefectului Vasile Moldovan demararea procedurii in contencios administrativ, prin care sa atace in instanta decizia emisa in 11 august, de mutare a functionarului public la Salubrizare.

Referitor la cazul Liviu Pop, a fost sesizata si Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2