Tezaurul de denari romani descoperit la Oarta de Sus se intoarce „acasa”

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, institutie publica de cultura in subordinea Consiliului Judetean Maramures, cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National, in parteneriat cu Primaria Oarta de Jos, Scoala Gimnaziala Oarta de Sus, Fundatia social-culturala pentru democratie i.u.g.a., Asociatia Omnis Barbaria, Asociatia HistArch, organizeaza in cadrul proiectului cultural Comori din Tara Codrului, expozitia temporara Tezaurul de denari romani de la Oarta de Sus.

Cercetarile arheologice au inceput in anul 1985, in urma descoperirii de catre o localnica a trei monede de argint pe locul numit Ograde. Cercetarile au fost conduse de doamna Georgeta Maria Iuga, muzeograf la Muzeul Judetean Maramures de atunci, care a fost ajutata de copii cu varste intre 10 si 15 ani, membri ai Cercului de Istorie al scolii din sat, coordonat de regretatul profesor Traian Rus. In prima campanie de cercetari arheologice de la Ograde au fost descoperite un numar de 191 de monede, se arata intr-un comunicat.

A doua campanie s-a desfasurat in anul 1986 si a avut ca rezultat identificarea a inca 113 monede, pentru ca, in anii urmatori, dupa incheierea cercetarilor arheologice, sa mai fie descoperite trei monede. Astfel, in localitatea Oarta de Sus. Ograde au fost descoperite un numar de 307 monede romane de argint, dar se pare ca cercetarea acestui loc nu este inca epuizata, existand opinii ca monedele identificate reprezinta aproximativ 70-80% din tezaur.

Prin aducerea tezaurului „acasa”, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures intentioneaza sa aduca in atentia localnicilor, in special a celor mai tineri, tezaurul de denari romani imperiali descoperit in sat, pe locul numit „Ograde”. La vernisajul expozitiei, din partea asociatiilor partenere 4 membri vor purta atat piese vestimentare, podoabe, accesorii specifice civilizatiei dacice cat si civilizatiei romane (feminine si masculine). Vernisajul expozitiei va avea loc luni 10 septembrie 2018 la Scoala Gimnaziala din Oarta de Sus, in cadrul festivitatii de deschidere a anului scolar.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *