The Guardian: Boris Johnson nu are intentia de a renegocia acordul privind Brexitul

home camp2
home camp2
home camp2

Premierul britanic Boris Johnson nu are intentia de a renegocia acordul de retragere din Uniunea Europeana, iar scenariul sau central de lucru este un Brexit fara acord, au declarat diplomati europeni, citati marti de cotidianul The Guardian, informeaza AGERPRES.

”A fost evident ca Regatul Unit nu are un alt plan. Nu exista nicio intentie de a negocia, ceea ce ar presupune un plan”, a spus un diplomat UE dupa o intalnire cu David Frost, noul consilier pentru afaceri europene al guvernului de la Londra.

Aceasta informatie a survenit in contextul in care executivul britanic a insistat ca este ”pregatit sa negocieze cu buna-credinta”, dar a declarat clar ca Boris Johnson ar sustine doar un acord care sa nu contina ceea ce el a numit ”nedemocratica plasa de siguranta” – clauza care ar impiedica reintroducerea controalelor la frontiera dintre Republica Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord.

Absenta unor propuneri concrete din partea Londrei privitoare la ”plasa de siguranta” a fost perceputa ca un element semnificativ de oficiali europeni, citati de The Guardian.

David Frost le-ar fi transmis diplomatilor europeni ca o solutie tehnologica la frontiera irlandeza este optiunea preferata de Londra, inainte de a recunoaste ca ”nu ar fi pregatita acum pentru Brexit”.

”Chiar daca UE ar renunta la backstop, nu exista alternativa”, a adaugat un alt diplomat.

Executivul britanic a reactionat, un oficial guvernamental declarand ca Regatul Unit este ”pregatit si dispus” sa incheie un acord privind Brexitul cu Uniunea Europeana.

”Noi vrem un acord. Este trist ca ei (Uniunea Europeana, n.red.) nu vor sa negocieze cu noi. Faptul ca acordul de retragere a fost respins, de trei ori, cu mare majoritate de Camera Comunelor inseamna ca, daca va fi sa existe un acord, ei trebuie sa fie gata pentru renegociere. Noi suntem pregatiti si dispusi sa facem acest lucru”, a afirmat oficialul britanic, sub rezerva anonimatului.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *