Tibi Useriu, despre tragedia din Retezat: “La noi toti cred ca noua nu ni se intampla”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Tragedia din Masivul Retezat s-a petrecut in timpul unei excursii de trei zile organizate de tatal alpinistei Dor Geta Popescu, grupul de turisti urmand sa escaladeze Varful Peleaga, la 2.509 m altitudine. Specialistii si autoritatile spun ca ar fi trebuit sa se tina cont de avertizarile meteo.

Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi, de 13 si 14 ani, recunoscuti in lume pentru rezultatele obtinute in alpinism, faceau parte dintr-un grup de 7 de persoane, minori si adulti, care isi propusese sa ajunga pe Varful Peleaga din Masivul Retezat, in cadrul unei excursii anuntate si organizate de Clubul Montan Altitudine din Rasnov, condus de tatal Getei, cu mult timp inainte, care facea parte din Circuitul „7 munti din gradina Carpatilor“.

Potrivit programului afisat pe site-ul clubului, pentru ziua de sambata, cand turistii au fost surprinsi de avalansa, plecarea s-a facut la ora 08.00, pe traseul Cabana Pietrele – Cabana Gentiana – Curmatura Bucurii – Lacul Bucura, 2040m – Custura Bucurei – Varful Peleaga, 2509m – Caldarea Berbecilor – Lacul Bucura – Cabana Pietrele, pe un traseu de 7 – 9 ore. Desi meteorologii au anuntat ca vremea se inrautateste si ca exista pericol de avalansa in munti, organizatorul excursiei a decis ca, totusi, excursia sa continue.

“Salvamontul a dat avertizari din timp pe riscul de avalansa, a explicat acest lucru si trebuia sa fie luat in considerare si respectat. Avertismentele date de autoritati trebuie luate in serios. In momentul in care cineva actioneaza impotriva acestor recomandari face acest lucru pe propria raspundere. Ancheta va stabili cine este de vina”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afecerilor Interne (MAI) si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU).

“La noi nu se respecta niciodata avertizarile, toti cred ca noua nu ni se intampla, ca putem gestiona situatia. (…) Cred ca responsabilitatea revine in intregime celui care a organizat expeditia. Cred ca a fost avertizare de gradul cinci, deja de la gradul trei e pericolul mare sa te aventurezi. Gradul cinci inseamna aproape ca 100% mori. (…) Eu cred ca deja se trece la inconstienta”, a declarant bistriteanul Tibi Useriu pentru MEDIAFAX.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1