Tigara electronica poate fi de 5-15 ori mai cancerigena decat tutunul

PNL

tigara-electronicaVaporii cu nicotina din tigarile electronice pot forma formaldehida, substanta care face acest tip de tigara de 5-15 ori mai cancerigena decat tutunul, se arata intr-un studiu american aparut miercuri si preluat joi de AFP.

‘Am constatat ca se poate forma formaldehida in procesul de vaporizare al tigarilor electronice’, scriu cercetatorii de la Universitatea de stat din Portland (Oregon, nod-vestul Statelor Unite) intr-un text publicat in cea mai recenta editie a New England Journal of Medicine (NEJM). Ei au recurs la un dispozitiv de ‘inhalat’ vaporii tigarilor electronice, cu voltaj mai mic si apoi mai mare, pentru a vedea cum se formeaza formaldehida, cunoscut element cancerigen, pornind de la lichidul alcatuit din nicotina, agenti chimici de aromatizare, propilen glicol si glicerina.

Cercetatorii au observat ca nu se formeaza formaldehida cand aparatul, functionand la voltaj mic (3,3 volti), incalzeste normal lichidul din rezervorul tigarilor electronice (care dispun de o rezistenta alimentata cu o baterie). Insa, atunci cand lichidul a fost supraincalzit (cu 5 volti), cantitatea de formaldehida formata a fost mult mai ridicata decat cea obtinuta prin arderea tigarilor conventionale. Astfel, un fumator de tigari electronice care inhaleaza zilnic echivalentul a 3 mililitri din acest lichid vaporizat incalzit la maxim absoarbe circa 14 miligrame de formaldehida. Prin comparatie, o persoana care fumeaza un pachet de tigari pe zi absoarbe in jur de 3 miligrame din acest element cancerigen.

Pe termen lung, inhalarea a 14 miligrame pe zi din aceasta substanta nociva ar putea duce la cresterea de 5-15 ori a riscului de cancer, potrivit studiului.

Insa, potrivit lui Peter Hajek, director al diviziei pentru fumat de la Facultatea de Medicina si Stomatologie din Londra, studiul colegilor americani nu ar reflecta realitatea. ‘Cand fumatorii de tigari electronice supraincalzesc lichidul, au in gura un gust neplacut pe care il evita’, arata el intr-un comunicat. Expertul, care nu a participat la studiul mentionat, apreciaza ca vaporii tigarii electronice, chiar daca nu sunt puri ca aerul de munte, sunt totusi mai putin nocivi decat tigara conventionala.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1