Timis Ion Sorin: Instanta de judecata va stabili adevarata proprietate a composesoratului Borsa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Personalul Primariei Borsa a intrat in greva in 21 mai, iar marti, 22 mai, a anuntat ca ramane in greva pe perioada nedeterminata. Functionarii sunt nemultumiti de faptul ca nu isi pot indeplini atributiile de serviciu din cauza ca, inca de vineri, mai multi membri ai Composesoratului Borsa, insotiti de jandarmi si de un executor judecatoresc au patruns in cladire, au spart rand pe rand birourile in cautarea unor anumite documente vechi, au fotografiat si filmat diverse documente.

Miza acestor cautari este reprezentata de o serie de documente vechi, originale, gasite in urma cu putin timp de catre un cetatean, la demolarea unei case in care a functionat sediul composesoratului din oras. Din aceste acte reiese ca vechiul Composesorat Nobil Borsa ar fi detinut doar 6.036 hectare de padure si nicidecum peste 17.000 ha, asa cum au solicitat din partea statului de-a lungul anilor de procese.

Sub protectia unei incuviintari judecatoresti, acestia au intrat fortat in birouri, au spart cu bormasina incuietorile, folosind generatoare de curent puse in functiune de combustibili inflamabili, pe care i-au adus in cladire in recipiente simple, punand in pericol siguranta personalului care era in incinta. Nu au scapat neperchizitionate nici biroul primarului, al secretarului orasului si nici Biblioteca Oraseneasca. Pana cand angajatii nu vor avea convingerea ca isi pot indeplini in siguranta atributiile de serviciu, acestia vor ramane in greva.

In mesajul sau, primarul orasului Borsa, Sorin Ion Timis a aratat ca, atunci cand i-a fost incredintat mandatul de edil, a jurat sa respecte Constitutia si legile tarii.

”Niciodata nu o sa ma dau batut orice ar fi si oricine ar incerca sa ma impiedice. Ce cauta de fapt Mihali Matei, Mihali George Dan, Mihali Maria, avocatul Bogdan Tudor Todoran si executorul judecatoresc Amisculesei Radu Calin? Aceasta este intrebarea pe care si-o pun toti borsenii si majoritatea celor care au aflat de situatia hilara de la Primaria din Borsa. In martie 2018, la demolarea unei case vechi din Borsa, fosta casa a ultimului secretar al Composesoratului Nobil Borsa de dinainte de 1947, au fost gasite mai multe documente originale, care dateaza din perioada 1887 – 1948, prin care se prezinta situatia proprietatii si a activitatii Composesoratului din Borsa. Din acestea rezulta ca, in fapt, Composesoratul Nobil Borsa ar fi detinut maxim 11.354 ha, din care au fost expropriati pentru neplata impozitelor fata de stat si au ramas cu 6.056,88 ha, suprafata pe care au administrat-o pana la nationalizarea din perioada comunista. Astfel, cele 17.000 de ha invocate sunt o inventie care ar putea aduce in mana unor infractori suma de 550.000.000 euro”, a precizat primarul orasului Borsa, Ion Sorin Timis.

Toate documentele se afla in posesia edilului din Borsa, incepand de la adresa trimisa de Directiunea XIII Regionala Silvica Oradea, in 14.03.1927, catre administratorul Composesoratului Borsa, dar si adresa trimisa de membrii Composesoratului Borsa catre Ministerul Cooperatiei Bucuresti, din data de 8.07.1937, unde se specifica faptul ca poseda in indiviziune peste 6000 de ha de padure.  Prin avizul nr. 214/1838, emis de Ministerul Agriculturii si Domeniilor, se prezinta ca „Padurea Composesoratului din comuna Borsa este construita din trupurile: Cisla, Secu, Hasmar, Puzdea si Pietrosul si are suprafata de 6056,88 ha, din care 4169.69 ha padure de suport, 1879.76 ha padure de protectie si 7,43 ha poieni”.

Tot o suprafata de 6.000 ha reiese si din referatul intocmit de Centrala cooperativa de indrumare, organizare si control Bucuresti, la data de 10 decembrie 1937. Totodata, din formularul Buget pe exercitiul 1940-1941, de la data de 1 aprilie 1940 – 31 martie 1941, emis de Composesoratul Borsa rezulta ca „suprafata proprietatii individe este de 6056 ha din care: padure –  6049 ha si pasune – 7.43 ha”. Prin existenta tuturor acestor acte, instanta de judecata poate stabili adevarata proprietate a composesoratului, cine sunt de fapt urmasii adevarati ai vechilor proprietari si unde este vechiul amplasament al padurilor composesoratului din Borsa”, a conchis primarul orasului Borsa, Sorin Ion Timis.

Biroul de presa al PSD Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2