Toader, despre OUG pentru modificarea Legilor justitiei: Nu poate retroactiva

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, duminica dimineata, ca OUG pentru modificarea Legilor justitiei este o lege civila si nu penala si ca „nu poate retroactiva, nu afecteaza stabilitatea dobandita in conditiile legii”, informeaza AGERPRES.

„OUG este o lege civila si nu penala, iar pe cale de consecinta se intelege faptul ca nu poate retroactiva, nu afecteaza stabilitatea dobandita in conditiile legii! Neafectand stabilitatea dobandita in conditiile legii, cerinta celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PICCJ este incidenta zecilor de procurori delegati de catre procurorul general al PICCJ, iar pe viitor se va aplica fata de toti cei care doresc sa devina procurori in cadrul PICCJ! Consider ca o eventuala noua modificare a legilor justitiei ar trebui ca pe langa cerinta vechimii in magistratura, pentru procurorii de la PICCJ, DNA si DIICOT, sa se prevada si cerinta gradului profesional corespunzator parchetului de pe langa Curtea de Apel!”, a scris Toader pe Facebook.

El a facut mai multe precizari referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justitiei.

„Presedintele Republicii cunostea sau ar fi trebuit sa cunoasca urmatoarele: In lipsa OUG, ar fi intrat in vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistratilor de pensionare anticipata la 20 de ani de activitate, contrar recomandarii Comisiei de la Venetia, contrar ‘ingrijorarilor prezidentiale’ situatie in care peste 2000 de magistrati ar fi dobandit vocatie la pensionarea anticipata, existand riscul real de creare a unui deficit de personal”, a mai mentionat ministrul Justitiei.

Totodata, Toader a scris ca, in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, prin OUG se asigura stabilitate membrilor alesi din CSM, prin aceea ca nu mai pot fi revocati pe motive subiective, constand in pierderea increderii din partea celor care i-au ales; se consacra in mod explicit faptul ca reprezentantii societatii civile participa cu drept de vot la lucrarile plenului CSM; se prevede faptul ca procurorii de la DNA si DIICOT nu mai pot fi revocati in situatia aplicarii celei mai usoare sanctiuni, cu avertismentul si se prevede transmiterea in direct a interviului sustinut de catre candidatii pentru functiile de rang inalt, din cadrul Ministerului public.

„Fara a fi examinat si avizat OUG, Comisia de la Venetia a retinut rezolvarea partiala a problemei pensionarii anticipate a magistratilor, declarandu-se favorabila abrogarii acestei prevederi legale. In mod formal, OUG urmeaza sa fie transmisa Comisiei de la Venetia spre examinare si avizare, aviz care ar urma sa fie adoptat la Plenara din decembrie 2018! In acelasi timp, OUG a uniformizat cerinta de vechime in magistratura, pentru procurorii cu functii de executie din cadrul PICCJ, DNA si DIICOT, vechime care trebuie sa fie de 10 ani. Pentru functiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PICCJ. In repetate randuri am subliniat cerinta distinctiilor necesare dintre legea civila si legea penala!”, a mai scris Toader.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2