Toader, la CCR: Refuzul presedintelui de a o revoca pe sefa DNA este de natura sa creeze un blocaj institutional

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat joi, in sedinta Curtii Constitutionale, ca refuzul presedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, motivat prin lipsa oportunitatii politice, este de natura sa creeze un blocaj institutional, informeaza AGERPRES.

“In declaratiile publice, presedintele a afirmat si a repetat faptul ca nu se poate da curs propunerii de revocare din motive de oportunitate politica. (…) Noi am considerat si consideram ca refuzul presedintelui Romaniei de a da curs propunerii de revocare din functia de procuror sef a doamnei Laura Codruta Kovesi, cu motivarea in sensul lipsei de oportunitate a acestei masuri, este de natura sa creeze un blocaj institutional, prin impiedicarea finalizarii procedurii de revocare (…), cu consecinta unui conflict juridic de natura constitutionala dintre cele doua autoritati publice”, a spus Tudorel Toader.

El a sustinut ca in raportul pe care l-a intocmit a adus argumente de natura juridica si manageriala in favoarea revocarii, in timp ce seful statului a adus argumentul lipsei de oportunitate.

“Ministrul Justitiei are autoritatea asupra procurorilor, pe care i-o confera articolul 132 din Constitutie, ministrul Justitiei are instrumentele (…), are criteriile de evaluare a activitatii manageriale si celelalte criterii. Spre deosebire, presedintele Romaniei nu are nicio autoritate asupra procurorilor conferita de Constitutie, nu are instrumentele de evaluare a activitatii profesionale, manageriale”, a precizat Toader.

In opinia sa, cererea formulata de premier, prin sesizarea adresata CCR, se refera la intinderea competentei sau atributiilor constitutionale ale presedintelui Romaniei, respectiv ale ministrului Justitiei, in legatura cu procedura de revocare a procurorului sef al DNA.

“Curtea este chemata sa decida in privinta refuzului presedintelui de a da curs propunerii de revocare. In acelasi timp, Curtea sa traseze conduita de urmat. Consideram noi ca lipsa unei interventii la nivelul dumneavoastra pentru eliminarea acestui blocaj, pentru preintampinarea pe viitor a unor blocaje asemanatoare, ar fi de natura sa acrediteze si sa sustina ideea potrivit careia oricand, in orice imprejurare, indiferent de motive, politice, discretionare, presedintele Romaniei ar putea sa refuze sa dea curs unei proceduri legale, blocand-o la jumatatea parcursului”, a mai spus ministrul Justitiei.

Toader a adaugat ca aceasta cauza priveste partajarea de competente dintre ministrul Justitiei si presedintele Romaniei privind procedura de revocare a procurorului sef, intrebarea fiind daca presedintele are drept de veto in aceasta procedura.

La CCR se desfasoara joi sedinta in care se discuta cererea de solutionare a conflictului intre autoritati determinat de refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruta Kovesi din functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Din partea Guvernului pledeaza ministrul Justitiei, Tudorel Toader, iar Presedintia este reprezentata de consilierul prezidential Simina Tanasescu.

CCR a fost sesizata cu cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, in principal, si intre Guvernul Romaniei si presedinte, in subsidiar, determinat de refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare din functia de procuror sef al DNA a Laurei Codruta Kovesi. Sesizarea formulata de prim-ministru, dupa refuzul lui Iohannis de a o revoca din functie pe sefa DNA, a fost depusa la CCR pe 23 aprilie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2