Tokyo critica Beijingul pentru ambitiile sale maritime ‘coercitive’

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

submarinTokyo denunta, in Carta Alba a Apararii pe anul 2015, ambitiile Beijingului in Marea Chinei de Sud, apreciind ca autoritatile chineze ar incerca sa preia prin forta controlul in zonele disputate, transmite AFP citata de Agerpres.

‘In ceea ce priveste problemele maritime, China continua sa actioneze intr-un mod autoritar, unilateral si fara a lasa loc compromisului’, subliniaza Japonia in documentul mentionat, criticand ‘tentativele coercitive (ale Beijingului) pentru schimbarea statu-quo-lui’, cu referire la constructia de insule artificiale in zona.

Beijingul este acuzat de transformarea recifelor de corali din Marea Chinei de Sud in porturi si diverse infrastructuri pentru a castiga teren in aceasta zona si pentru a-si extinde suveranitatea.

In documentul elaborat de autoritatile de la Tokyo este mentionat de asemenea si conflictul teritorial legat de insulele nelocuite din Marea Chinei de Est, numite Senkaku de Japonia si revendicate de chinezi sub denumirea de Diaoyu.

Numarul vaselor chineze ce patruleaza in aceste ape disputate ‘creste neincetat’, se arata in Carta Alba japoneza, amintindu-se faptul ca, in februarie 2015, trei nave ale pazei de coasta chineze au patruns, pentru prima data, in insulele Senkaku.

Tokyo cere totodata Beijingului ‘sa opreasca lucrarile’ de foraj in zonele maritime potential bogate in gaze naturale.

Japonia saluta insa instituirea unui mecanism de comunicare de urgenta pentru prevenirea oricarui incident maritim intre cele doua tari, care au schitat in ultimele luni o anumita dorinta de aplanare a tensiunilor, desi acestea raman in continuate destul de accentuate.

In acest context, AFP aminteste ca Beijingul a criticat saptamana trecuta adoptarea de catre parlamentul de la Tokyo a noilor legi controversate din domeniul apararii ale premierului Shinzo Abe, destinate sa intareasca rolul militar al Japoniei pe scena internationala, autoritatile chineze considerandu-le un ‘act fara precedent dupa al Doilea Razboi Mondial’.

In Carta sa Alba, Japonia evoca si dosarul ucrainean, considerand ca Rusia ‘s-a angajat intr-un razboi hibrid care este dificil de identificat in mod clar ca un atac armat lansat de o tara’. Este ‘o problema de securitate globala care poate afecta intreaga comunitate internationala, inclusiv Asia’, avertizeaza guvernul nipon in documentul sau.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2