Tokyo: Nivel exceptional de radioactivitate intr-un loc de joaca pentru copii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

radioactiveAutoritatile municipale din Tokyo, alertate de un localnic, au detectat in aceasta saptamana un nivel anormal de crescut de radioactivitate intr-un loc de joaca pentru copii, insa pana vineri nu au fost capabile sa explice acest fenomen care ii ingrijoreaza pe locuitorii din zona, relateaza AFP citata de Agerpres.

Radiatiile masurate intr-un anumit loc, sub un tobogan, se ridica la 480 de microsieverti pe ora, in timp ce media general admisa este de 0,23 microsieverti pe ora.

Doza de 480 microsieverti pe ora corespunde in teorie unei expuneri in doua ore echivalenta cu cea recomandata a nu fi depasita intr-un an.

‘Locul in care a fost constatat acest nivel este extrem de limitat si in imprejurimi masuratorile nu au nimic anormal’, a subliniat intr-un comunicat Yukio Takano, primar al arondismentului Toshima, situat in zona de centru-nord a capitalei.

‘Banuim ca acolo a fost ingropat ceva radioactiv. Riscurile pentru sanatatea locuitorilor sunt minime, dar pentru a linisti pe toata lumea vom curata zona’, a promis primarul, care a facut apel la populatie sa-si pastreze calmul.

Acest mic parc, construit in urma cu doi ani pe un teren pe care se afla anterior o parcare pentru camioane de colectare a gunoiului este acum inchis publicului si pazit de un politist municipal.

Municipalitatea din Tokyo a anuntat ca deschide o linie telefonica speciala dupa ce media au facut public cazul, zeci de mame fiind ingrijorate de efectele posibile asupra copiilor lor.

Dupa accidentul de la Fukushima din martie 2011, oamenii s-au dotat cu aparate care inregistreaza dozele de radiatii si s-au descoperit intamplator mai multe locuri cu nivele de radiatii foarte ridicate, de multe ori fara legatura cu catastrofa nucleara.

Fiole de radium 226 au fost gasite sub podea si respectiv sub asfalt in doua locuri din capitala nipona. Aceasta substanta era utilizata odinioara pentru fabricarea de vopsele fosforescente sau de alte produse chimice.

Totusi, focare de radioactivitate provocate de dezastrul de la Fukushima au fost deja localizate in mai multe locuri din Tokyo, megalopolis pe care ploaia radioactiva nu l-a afectat in mod omogen, noteaza AFP.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2