Topirea ghetarilor antarctici poate provoca cresterea nivelului oceanelor cu trei metri 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ghetarMarii ghetari din vestul Antarcticii s-ar prabusi in cazul in care cei din bazinul Amundsen, mai mici, si-ar pierde in totalitate stabilitatea ca urmare a incalzirii globale, potrivit unui scenariu care intrevede cresterea nivelului oceanelor cu trei metri in cateva secole, informeaza agentia France Presse citata de Agerpres.

Un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Institutul Potsdam de cercetare a impactului climatic, publicat luni in revista Academiei americane de stiinte (Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS), subliniaza ca ghetarii din bazinul Amundsen isi pierd deja stabilitatea.

Acest studiu arata pentru prima data consecintele inevitabile ale unei astfel de prabusiri, au subliniat climatologii autori ai studiului.

Simulari pe calculator au relevat ca topirea ghetii in cateva decenii de incalzire globala a oceanelor poate declansa o miscare de topire, care poate continua timp de secole, chiar milenii, au spus expertii citati de AFP.

„Odata ce ghetarii sunt perturbati, cum este cazul in prezent, ei raspund intr-un mod nelinear. Astfel, prabusirea lor se produce brusc dupa o perioada relativ lunga de stabilitate aparenta, in care se observa putine schimbari”, a explicat Johannes Feldmann, autorul principal al studiului.

Aceeasi dinamica exista, de exemplu, in padurea amazoniana si in sistemul musonului in India.

In mai multe parti ale Antarcticii, cursul natural de alunecare a ghetii in ocean ar urma sa creasca in mod semnificativ si permanent, afirma oamenii de stiinta.

Pe masura ce oceanele se incalzesc, apele mai calde topesc incet placile de gheata aflate sub suprafata apei si care sunt o extensie a ghetarilor terestri. Astfel stabilitatea lor este perturbata, mai precizeaza expertii.

„Conform simularilor noastre, 60 de ani de topire a ghetii in ritmul actual observat in Antarctica sunt suficienti pentru declansarea unui proces ireversibil, care va dura sute sau mii de ani. Acest lucru va provoca o crestere a nivelului oceanelor de aproximativ trei metri”, a explicat Johannes Feldmann, mentionand ca acest lucru este „un proces indelungat”.

„Probabil acest proces a inceput deja”, a insistat specialistul citat de AFP.

„Pana acum nu avem suficiente informatii pentru a spune daca destabilizarea ghetarilor din bazinul Amundsen este cauzata in prezent de emisiile de gaze cu efect de sera si de incalzirea globala care rezulta din acestea”, a mentionat Anders Levermann, cercetator la institutul din Potsdam si co-autor al studiului.

„Dar nu exista nici o indoiala ca o crestere a acestor emisii poate spori riscul de prabusire totala a ghetarilor din vestul Antarcticii si de crestere ireversibila a nivelului oceanelor”, a spus el.

Grosimea stratului de gheata plutitoare din Antarctica, care actioneaza ca o pavaza impotriva prabusirii ghetarilor permanenti de pe acest continent, a scazut cu aproape 20% in unele locuri in ultimele doua decenii, iar acest fenomen se accelereaza, potrivit unui alt studiu publicat in luna martie a acestui an in revista ‘Science’, aminteste AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2