Tot mai multi tineri romani folosesc Facebook pentru a-si promova imaginea personala

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

selfieUn studiu recent, publicat in The Communication and Marketing Journal si intitulat “Facebook, between socialization and personal image promotion”, arata ca utilizatorii tineri sunt din ce in ce mai narcisisti si folosesc aceasta retea de socializare pentru a-si promova imaginea personala.

Cu toate acestea, numai 11,9% dintre romani recunosc acest lucru. Cei mai multi dintre ei (73,6%) declara ca folosesc Facebook pentru socializare.

Psihologii spun ca nevoia de socializare este normala, dar avertizeaza ca aceasta obsesie pentru promovarea sinelului, mai ales in cazul tinerilor, poate duce la tulburari de comportament.

Astfel, fenomenul selfie, adica obsesia pentru imaginea personala, care se manifesta prin publicarea a numeroase fotografii, poate duce la narcisism, la depresie si la anxietate. Iar in timp, poate crea o intreaga generatie de narcisisti.

Pe de alta parte, in mediul online va fi mereu cineva cu mai multe calitati, iar acest lucru va rani si va afecta imaginea de sine a utilizatorului narcisist. Prin urmare, Facebook va deveni o piedica in calea socializarii, a relatiilor interumane.

“Din cauza ca petrec foarte multe ore pe retelele de socializare, tinerii de azi nu mai stiu sa construiasca relatii interumane functionale din care sa primeasca atentie, iubire si validare.  Aceste nevoi si trebuinte, nefiind satisfacute in viata reala, ei si le satisfac in lumea virtuala”, este de parere psihologul Iuliana Fulas.

Ea spune ca fenomenul selfie este “o forma de narcisism, un strigat dupa atentie intemeiat pe singuratate si apare din dorinta de a fi iubiti, validati de ceilalti, din dorinta de a umple un gol din suflet”.

Tinerii care au un adevarat cult pentru imaginea lor au o stima de sine scazuta si o mare nevoie de atentie si de validare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2