"Toti oamenii presedintelui" – Un film care ruleaza la Consiliul Judetean Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Necesitatea de schimbare, de liniste si dezvoltare este obligatorie si in Maramures”.

Cu aceasta declaratie isi incepea mandatul de sef al administratiei judetene avocatul Zamfir Ciceu, castigatorul surpriza al alegerilor din 2012. Cand s-a aflat despre candidatura acestuia, la putin timp dupa rebeliunea liberala, putini erau cei care-l creditau cu sanse reale.

Dar uite ca s-a putut, pe o reteta deja verificata si pe fondul unui vot negativ pentru omul cu nume de camion. Revenind in realitatea anului 2014, se poate afirma cu certitudine ca schimbarea s-a realizat doar la nivelul echipei apropiate (consilieri, purtator de cuvant), liniste nu a fost si nu va fi cata vreme sforile le trage in judeteana secretarul Dumuta, uns cu toate alifiile, inclusiv cu unsoare de dingo, cazul Boitor&co tinand capul de afis la telenovela Adio dar raman cu tine! 

Despre dezvoltare ce sa mai vorbim? Chiar daca formal s-a aruncat praf in ochii opiniei publice, plus cateva vizite la sarbatorile satesti, judetul a “progresat” miraculos… batand pasul pe loc. Drumul Baia Sprie-Barsana e tot neterminat, Pasul Prislop este distrus ca o trecatoare din Kandahar, marii investitori s-au dus in Cluj si Ilfov, Pasul Gutin este mai indicat pentru o cursa de masini pe teren accidentat, iar in sate lumea merge tot in fundul gradinii si se spala in ciupa.

La doi ani de mandat, presedintele Ciceu se poate lauda cu prea putine fapte notabile, daca nu facem referire la participarile la manifestarile publice anuale, paradele militare, sedintele festive cu delegatiile straine, sfestaniile religioase, partidele de vanatoare si alte activitati de socializare excesiva. Cum ramane insa cu intentia declarata la inceput de mandat, schimbarea si dezvoltarea fiind imperios necesare pentru autoritatea judeteana dupa bulibaseala cu miros de gaz metan din ultimii ani. Deocamdata, cu toate bunele intentii marturisite, marile schimbari s-au numit Gabriel Zetea – vicepresedinte, Marin Bregaru – county manager si cativa membri noi in cabinetul presedintelui, echipa Traian Florea, Coste Madaras Florin, Dana Gagniuc. Alte schimbari majore nu s-au constatat decat in ceea ce priveste personalizarea birourilor noilor sefi, un nou detergent folosit la spalatul holurilor si schimbarea marcii tigarilor celor care fumeaza pe ascuns, aspect interzis intr-o institutie publica.

De aici incepe genericul de start, cu “actorii” care joaca in filmul despre oamenii presedintelui, o echipa croita dupa chipul si asemenarea sefului, cu reguli clare si reglementari imposibile de patruns, mai ales in ceea ce priveste agenda locatarului din biroul 1. Fara a avea pretentia altor lideri din administratie care doresc sa controleze si marca hartiei igienice achizitionate, presedintele Ciceu are un principiu, poti face orice doresti pana la ajungerea in conflict cu legea.

Daca ceea ce faci nu este reglementat de lege, nicio problema, nu poti fi acuzat de abuzarea fluturilor de Amazon daca nu exista un OUG, HG sau HCJ avand ca si obiect pretioasele insecte. Si daca tu ca mare sef l-ai mai mostenit ca “monstru sacru” al institutiei si pe secretarul Dumuta, poti linistit sa te axezi pe turism si entertainment, caci batranul cadiu ia problemele in mana, le aduna si le freaca, amaestecandu-le pana la evaporarea cestiunii. Nu este o inovatie avocateasca sa-ti aduci oamenii de incredere la preluarea unei responsabilitati publice, caci fara loialitatea celor din echipa, risti sa fii surprins pe vine in tufis, chiar cand se intoneaza imnul “Traiasca seful”.

Problema este, sau poate fi, cand aproape toti cei din jurul tau sunt recrutati doar din armata zeitei legate la ochi, cu mana sub toga, fara balanta si spada din dotare. O butada studenteasca spune ca daca nu ai aplecare nici spre materiile umane, nici spre cele reale, du-te si fa dreptul fie si doar pentru ca asa vrea mamica. Taxa este diferita de la centru universitar la altul, noi fiind blagosloviti cu o asemenea fabrica de diplome din anii ’90.

Nu stiu ce relevanta are ca 20% din populatia Romaniei e licentiata in drept, chiar daca lucreaza ca benzinar in Cluj sau zidar in Spania, dar cu certitudine nu toti trebuie sa ajunga magistrati sau membrii ai baroului. In acest sens avem chiar exemplul presedintelui Ciceu, calificat la locul de munca si avansat in ierarhia slujitorilor legii, cu noi acumulari si experiente dupa fiecare schimbare a locurilor de munca mentionate in cv-ul domniei sale. Este evident ca dl Ciceu nu are incredere in absolventii de management, administratie, relatii publice sau stiinte politice, singurii agreati suta la suta fiind juristii cu sau fara patalama definitiva.

Ca si o concluzie, daca de la managementul unui birou de avocatura si pana la cel al unui judet, fie ca presedinte, fie ca administrator public este doar o distanta de… un scrutin si eventual un concurs bricolat, nimic nu trebuie sa ne mai mire. Pentru cei care totusi se mai mira ca dupa cruciada anti Boitor organizata de mass-media, la Directia Judeteana a Copilului intamplator a fost numita interimar o doamna jurist, tot intamplator sotia unuia din consilierii presedintelui jurist, personaj provenit din randurile desfiintatei Garzi Financiare, insemna ca nu s-a inteles nimic din serialul “Toti oamenii Presedintelui”. O fi bine… o fi rau, sa vedem incasarile de la box office si criticile specialistilor.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

5 Comments

 1. 069

  sa i dea dumnezeu sanatate la copii numai dupa cum a procedat si procedeaza.slujbe am saplatesc.stie el.sa t e ffereasca dumnezeu de oamenii care au un dinte in spate este o vb din batrini.toate mai de vreme sau mai tirziu aici l e platesti.el stie dece.

  Reply
 2. Vasile

  D-le Cato, o doar o mica si neimportanta corectie. Acea butada studenteasca era cu jurnalism. In rest, personal, prefer filmul „Toti oamenii presedintelui” cu Zamfir Ciceu in rolul principal, decat „I am legend” film autobiografic cu si despre Catalin Chereches.

  Reply
 3. Cristi

  Vasile,Vasile. De buna seama esti din tagma nu c-ar fi bai dar i-a spune mata,chiar numai avocatii is full de competenta in judet? Cat despre jurnalisti, da merge si acolo, ca si la alte bresle de altfel. Il stiu pe county manager de cand il pupa in fund pe un alt Chereches , ala cu baia mica. Asa ca sa vorbim la concret, ce a facut omu de cand suge banii judetului? Poate i-a dus pusca lui dom Ciceu ca sa nu oboseasca omu.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2