Traditii si obiceiuri romanesti de Craciun

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Nasterea Domnului Iisus Hristos este sarbatorita in zilele de 25, 26 si 27 decembrie. Sarbatoarea Craciunului dateaza inca din secolul al IV-lea, cand Biserica Crestina a stabilit aceasta data nu intamplator, ci pentru a concura cu nasterea zeului Soare din traditiile pagane. Multi istorici ai religiei sunt insa de parere ca Nasterea Domnului ar fi avut loc spre sfarsitul iernii. De altfel, exista unele discrepante intre datele la care se sarbatoreste Craciunul: crestinii ortodocsi de rit vechi il sarbatoresc pe 7 ianuarie, dupa calendarul iulian, care este decalat cu 13 zile fata de cel oficial.

Traditiile Craciunului au fost imbogatite de la an la an. Cei mici il asteapta an de an pe Mos Craciun cu plete dalbe, care vine cu tolba incarcata de cadouri pentru copiii cuminti, iar cu cateva zile inainte de Craciun se impodobeste bradul cu ornamente de culoare rosie sau verde. Obiceiul bradului de Craciun ar fi aparut in Germania, unde legenda spune ca Sfantul Bonifaciu a ordonat taierea stejarilor, venerati de pagani. In cadere, stejarii au distrus toti copacii din prajma, mai putin bradul, care a devenit de atunci un simbol al acestei sarbatori si este impodobit in seara de Ajun.

In Romania, exista mai multe traditii si obiceiuri de Craciun, transmise din generatie in generatie. In satele din Oltenia, in Ajunul Craciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineata, aprind focul in soba si atata jarul cu ajutorul unui vreasc, in timp ce rostesc o urare de Craciun: “Buna dimineata lui Ajun! /C-a venit intr-un ceas bun /Sa ne-aduca: porcii grasi si unturosi /Si oamenii sanatosi, /Vacile cu vitei, oile cu miei, scroafele cu purcei, clostile cu pui, gainile cu oua. La anul si la multi ani!”.

Traditie romaneasca de Craciun, in patrimoniul UNESCO

La Marisel, o localitate de langa Cluj, un obicei stravechi de Craciun este atat de frumos incat a fost inclus in patrimoniul UNESCO. Aici, in inima muntilor Apuseni, toate traditiile sunt pastrate cu sfintenie. Exista un obicei stravechi numit „Junii Mariselului”: un grup de 10 tineri necasatoriti, care in fiecare an vin la biserica din sat, dupa care ies in fata lacasului de cult, danseaza si colinda. La un moment dat, junii, le invita la dans pe fetele care nu sunt casatorite.

La Dumbravita, in judetul Brasov, se pastreaza o traditie veche de doua secole. E singura localitate din tara in care bradul se impodobeste chiar in ziua de Craciun. Pomul de Craciun va ramane in centrul comunei pana dupa Boboteaza. Vatafii, adica tinerii care au facut si armata, si penasii, feciorii care urmeaza sa se insoare, sunt cei care aduc in centrul comunei bradul, scrie Digi24.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2