Traficul cu părţi de jaguar cu destinaţia China s-a intensificat în America de Sud

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Bandele de infractori care operează în Bolivia şi în alte părţi ale Americii de Sud au dezvoltat reţele sofisticate de a face contrabandă cu părţi de jaguar având drept destinaţie China, potrivit unui raport publicat joi, informează Reuters, transmite AGERPRES.

Cea mai mare felină din Americi, cu până la 208.000 de exemplare trăind în sălbăticie, jaguarul este clasificat drept specie “aproape ameninţată cu dispariţia” de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), a cărei ramură olandeză, IUCN NL, a comandat raportul.

ONG-ul Earth League International (ELI), care a condus ancheta sub acoperire în numele IUCN NL, au vorbit cu 25 de surse de cadrul serviciilor de informaţii din Bolivia şi cu peste 50 din alte ţări latino-americane, inclusiv din Peru şi Surinam.

În Bolivia – cu o populaţie de circa 3.000 de jaguari în sălbăticie – dezvoltările de infrastructură şi afluxul de companii chineze au contribuit la o creştere a traficului cu părţi ale acestor feline.

“Chinezii atribuie puteri medicinale părţilor de jaguar şi folosesc adesea colţii acestei feline în bijuterii pentru a simboliza statutul social”, a declarat Andrea Crosta, director executiv al ELI.

“Echipei noastre i s-au arătat spre vânzare sute de dinţi de jaguar. Ne-au explicat că sunt preferaţi colţii mai mari, pentru că trebuie sculptaţi”, a adăugat el.

Traficul este condus de rezidenţi chinezi din America de Sud, potrivit IUCN NL. În timp ce clienţii sunt asiatici, în principal chinezi, localnicii sunt în principal vânători şi intermediari.

Colţii de jaguar sunt traficaţi per se, dar şi ca înlocuitori ai caninilor de tigru datorită dimensiunii lor mari. Preţul colţilor de jaguar în China este de până la 10 ori mai mare decât cel plătit în America de Sud.

Disponibilitatea redusă a părţilor de tigru în Asia, combinată cu creşterea cererii din Asia de Est şi de Sud-Est, au contribuit la intensificarea traficului cu părţi de jaguar, a declarat IUCN NL.

Infractorii au construit reţele care le permit să facă relativ uşor contrabandă cu părţi de jaguar, în principal cu avionul. Adesea, traficanţii mituiesc responsabili de rang înalt din cadrul poliţiei pentru a trece frontierele, potrivit raportului citat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *